Supertokkie Cees Engel van Fort Oranje ontfutselde overheid € 18 miljoen

Een overheid die zich gewillig laat nemen, mag niet klagen over het gebrek aan Vaseline of een cocktail vooraf. In de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat gaat het er anders aan toe maar dat terzijde. Kent u Cees Engel nog, de man met een sjieke camping die helaas gesloten gaat worden?

Huisjesmelker
Zielig he, al die arme mensen die geen normale woning kunnen krijgen en dan maar door Engel worden opgevangen. Not. Fort Oranje wordt op last van de Gemeente Zundert gesloten. Daar trekken ze € 5 miljoen voor uit, om Engel uit te kopen en de bewoners elders te vestigen. Kunnen ze beter niet doen. 

Fort Oranje is een bv met een enkele moeder: O Projects, ook op het adres van de camping. Die heeft een prettige reserve van € 1,4 miljoen. Als de gemeemte zich dus in de schulden gaat steken om € 5 miljoen op te halen waar een aanzienlijk deel van naar Engel gaat, dan helpen ze dus een miljonair. Anders kunnen we het niet noemen. Maar er lijkt rondom deze Engel een patroon te ontstaan. 

Als we in het insolventieregister zoeken, dan komen we een reeks vennootschappen tegen die te maken hebben met Engel. Zo had hij een vastgoedportefeuille van dik € 13 miljoen, waarmee hij in Rotterdam kon huisjesmelken. Hij weigerde belasting te betalen over zijn woekerwinsten, dus de fiscus wilde graag € 5 miljoen hebben. Dat had hij niet liquide. 

In Dubai
De Gemeente Rotterdam was zo aardig om te helpen. Ze gaven Engel € 13 miljoen, in ruil voor de panden, zodat hij zijn schuld aan de fiscus kon betalen. Dat ging alleen niet heel soepel dus de Belastingdienst liet de hele bv-kerstboom van Engel failliet verklaren

In de bv van Engel zaten nu dus geen stenen meer, maar pegels. Die liet hij verzwaren met een hypotheek van € 6 miljoen, bij een verder onbekende en ongerelateerde vennootschap genaamd Divine Investment Limited te Dubai. Maar die zit helemaal niet in Dubai, maar op Isle of Man en is natuurlijk van Engel zelf. 

Onbetaalde brandwacht
Dat weten we, omdat Engel een rekening kreeg van de brandwacht op camping Fort Oranje. Kan ik niet betalen, stelde hij: ik heb dan wel miljoenen op die rekening staan maar die zijn niet van mij, ze zijn eigenlijk van die Divine Investment Limited dus ik mag er niet aanzitten. Het beveiligingsbedrijf ging naar de rechter om het vermeende hypotheekrecht aan te kaarten. Die zaak won het glansrijk, omdat het een schijnconstructie van Engel zelf was.  

Met dit soort trucs poogt Engel dus geld van de Gemeente Rotterdam te krijgen, om zijn schulden bij de fiscus af te lossen. Hij heeft leverage op de gemeente, omdat hij buurten verziekt door panden te laten verkrotten. De ambtenaren zijn dan eerder geneigd te knip te trekken, ook al is dat belachelijk want doet aan als pure afpersing. 

Vervolgens schuift hij die gelden door naar buitenlandse vennootschappen, zodat de fiscus het nakijken heeft. Die krijgt namelijk nog € 4.168.579,00 in verband met het faillissement rondom 'Divine'.

Investering
Daarom laat Engel de situatie in Zundert ook compleet ontsporen, zodat de gemeente zich genoodzaakt ziet het het brandende tokkiefest te blussen met miljoenen aan vers belastinggeld. De situatie op de camping is zo ontspoord, dat het de gemeente blijkens interne documenten elk jaar € 800.000 kost om de orde nog een beetje te bewaren. Zo bekeken is die € 5 miljoen een investering. Maar onrechtvaardig is het wel, want Engel perst gemeentes af en zo wist hij in totaal € 18 miljoen lost te peuteren. We vermoeden dat dit niet de laatste keer is dat de belastingbetaler moet bloeden voor de strapatsen van Engel.