Hoe vijanden liquideren voor 'Ndrangheta fiscaal aantrekkelijk wordt [ouderwets 925 maffiatopic 1/3]

Zeg, 925, is het niet weer tijd voor een ouderwets testosteron-topic? Met allemaal liquidaties, kruitdampen, brede mannen in dure pakken, nektattoos en koffers met stapels geld en als het even kan ook nog wat zware wapens, bij voorkeur tanks? U vraagt, wij draaien. We beginnen met een zesvoudige liquidatie in Duitsland, in een pizzeria die als dekmantel dient voor de Calabrische maffia.

Even wat achtergrond. U zult hem gezien hebben, de Kamerplant Tour. De Nederlandse overheid wil graag buitenlandse bedrijven naar Nederland halen, voor zover het niet om activiteiten gaat die de omgeving belasten. Een Angolese diamantmijn of een Israëlisch bouwbedrijf zien we graag in Amsterdam.

Kamerplantfirma
Tenminste, het administratieve deel dan, een groot gat in de grond of stinkende installaties kunnen prima dáár blijven. Dan heeft Nederland de hoogwaardige kantoorbanen, kunnen we hier fabrieken dichtgooien en ombouwen tot hippe foodtruckfestivalterreinen en profiteren we toch van internationalisering, zonder milieuvervuiling hier. 

Om die bedrijven te lokken, deelt onze overheid fiscale voordeeltjes uit. Dat heeft twee vervelende effecten. Ten eerste is het niet logisch dat een Amerikaanse supermarktketen of een Russisch rakettenbedrijf kantoorpersoneel (zoals een bedrijfsbureau) op grote afstand plaatst ten opzichte van de werkvloer. 

Het gevolg is dat er een minimale hoeveelheid aan bedrijfsactiviteiten in Nederland te vinden is, terwijl het desbetreffende bedrijf wel maximaal fiscaal voordeel probeert te trekken. Zo is de kamerplantfirma geboren, een bedrijf waar letterlijk niet meer dan een koffiemachine en een kamerplant te vinden zijn. 

Penetrant geurtje
Een tweede, mogelijk nadelig aspect van het beleid om buitenlandse bedrijven welkom te heten, is dat we onmogelijk kunnen vaststellen of het wel frisse partijen zijn. Het OM (dat door bezuinigingen feitelijk niet meer functioneert) pakt bij hoge uitzondering wel eens een Russische bankier aan, terwijl we hier een lijst hebben liggen met honderden bedrijven met een nogal penetrant geurtje. 

Anders gezegd: fiscaal Nederlanderschap maakt dat de Nederlandse opsporingsautoriteiten toezicht moeten houden op uw handel en wandel. Dat is vervelend, want soms doen fiscale Nederlanders wel eens stoute dingen. Neem deze Giovanni Strangio, 38 jaar schoon aan de haak en nu al levenslang voor een zesvoudige moord. Overdag is hij een gewoon lid van de Calabrische maffia, de 'Ndrangheta, maar 's avonds wordt hij een spannende fiscale inwoner van Diemen. Wat nu?

Dit gaan we in drie delen doen. Eerst: wie zijn deze mensen? Gewoon, omdat maffiabazen zo interessant zijn. Dan gaan we kijken naar de fiscale mogelijkheden voor deze ondernemers in dit mooie land in de Europese rivierendelta. Die zijn legio, u gelooft het niet. Dat komt door een paar erg schappelijke rechters.