Wiebes: 'U pleegt oorlogsmisdaden en staat op een sanctielijst? Controleert u dat zelf even'

Nederland heeft een Staatssecretaris van Financiën en die heet Eric Wiebes. U kent hem als de man die alles verprutst en ook deze keer stelt hij ons niet teleur. Wie wapens levert aan regimes die genocides plegen (of dat zelf doen) en onderwerp van financiële sancties is, moet die sancties in Nederland zelf naleven van hem. No joke. En foute bedrijven willen we zo graag hier hebben dat we niet alleen een laag tarief in rekening brengen, maar ze soms zelfs belastinggeld toestoppen als ze hier maar een kamerplant neerzetten. 

Nederland is een belastingparadijs, zelfs voor banken waar hoogstwaarschijnlijk zwart geld uit Moldavische kinderprostitutie wordt witgewassen. Maar we vinden met meer naar geld op de Zuidas: we pikken Rostec, leverancier van BUK-rakettten en SABIC Capital, dat het regime in Saudi-Arabië en diens oorlogsmisdaden financiert, er even uit. Om de aanwezigheid van dit soort geld hebben we die kamerplant tour gehouden maar dat wist u al. Vervolgens kwamen Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) met een motie: de Nederlandse overheid zou geen fiscale dealtjes moeten sluiten met partijen die op sanctielijsten staan omdat ze oorlogsmisdaden plegen. 

Daarbij gaat het om zogeheten Advanced Tax Rulings (ATR's). Dat werkt zo. Een bedrijf spreekt met de Nederlandse overheid af dat het hier belasting gaat ontwijken, maar dat het daarin niet te ver zal gaan. In ruil daarvoor krijgt het een laag tarief van onze fiscus. Deze deal is geheim en mag nooit met pers op parlement worden gedeeld. Het is een schimmig gebeuren dus, met een groot risico op corruptie. Het genoemde Rostec is een Russisch wapenbedrijf dat aan de grootste dictators ter wereld levert en staat op de sanctielijst.

De directeur Sergey Chemezov vinden we terug op de Zuidas. Deze man staat op de Europese sanctielijst, op verzoek van Nederland. Dat is het gevolg van MH17, dat met aan zekerheid grenzende zekerheid te wijten is een Russische invasiemacht die door Rostec is bewapend. Het vroegere buurmeisje van ondergetekende was het eerste geïdentificeerde slachtoffer van de aanslag. Via een overduidelijke route kreeg onze MinPres het vriendelijke verzoek om geen schimmige dealtjes meer met Chemezov en soortgelijken te doen. 

Dat bleef niet zonder gevolgen: op aanvraag van Nederland steunden Merkel en Hollande destijds de inzet om Chemezov sancties op te leggen. Pijnlijk feit was alleen dat van alle Europese landen en leiders, alleen Nederland en Rutte fiscale- en wapendeals met Rostec hadden gesloten. Iedereen in Europa hield zich aan de sanctielijst, behalve Nederland, dat zelf nota bene had aangedrongen op uitbreiding van die lijst: vandaar de motie van Leijten en Omtzigt. Alle partijen behalve Forum voor Democratie steunden de motie. In een reactie gaven ze aan dat ze belastingontwijking helemaal mooi vonden, ook al gaat het om bijvoorbeeld Saudische oorlogsmisdadigers. 

Hoe reageert überprutser Wiebes op de motie? In een brief geeft de Stas aan Nederland geen toezicht houdt en de sanctielijst niet naleeft. Dat staat letterlijk te lezen. 

Die UBO-route zegt immers niet zoveel, met allemaal vage constructies is het vrij makkelijk om te verhullen wie dat is. Maar we lezen wel: 'dat gaat veranderen'. Oh, wow. Wat gaat er gebeuren dan? 

Helder. De persoon op de sanctielijst moet een 'verklaring' afleggen dat hij niet op een sanctielijst staat. Is dat wel zo, dan moet dat 'actief worden gemeld'. Onze regering doet echt alles om niet op te treden, het zou zijn lachwekkend zijn als het niet zo erg was. 

Maar zeg, 925, wat doen jullie toch moeilijk over die belastingontwijking. Jammer van al die gebombardeerde kindjes enzo, maar die trustkantoren leveren ons harstikke veel banen en belastinginkomsten op. Toch? Nee en nee.

Deelnemers aan de Kamerplant Tour weten dat al die bedrijven lege hulzen zijn met enkel een kamerplant. En omdat die ATR's geheim zijn, is niet in te schatten hoeveel geld er alsnog binnenkomt. Maar we hebben wel een idee. 

De jaarrekening van SABIC Capital laat zien dat er inderdaad sprake is van een ATR van Nederland. Deze zal tot gevolg hebben dat de effectieve belastingdruk van SABIC Capital lager is dan het tarief dat voor Nederlandse belastingplichtigen geldt, die geen oorlogsmisdaden financieren. Hoe laag precies?

Lager dan nul. SABIC Capital kent een negatieve belasting, wat betekent dat de Nederlandse fiscus dit bedrijf geld toestopt om hier te zitten. 

Overigens is het argument van Wiebes dat hij niet kan zien wie de bestuurder is van een Nederlandse vennootschap, natuurlijk helemaal krankzinnig. Daar heb je een handelsregister voor, hartstikke makkelijk. Maar de conclusie is: wie in Nederland zo dom is netjes belasting te betalen, financiert de oorlogsmidaden van Riyad. Zullen we daar mee stoppen?

De Belastingdienst. Leuker kunnen we hiet niet maken. Wel misselijkmakender.