Commando 's wegbezuinigd maar wel € 153,7 miljard voor foute banken

Nee, dat is niet te begrijpen. In Nederland hebben we een paar kabinetten achter elkaar de VVD aan het roer gehad, een echte liberale 'law and order' partij. De burger moet het zelf doen, de overheid houdt zo mogelijk afstand dus de belastingen blijven laag. Maar 'zonder veiligheid is er ook geen vrijheid' dus op dat punt moet er wel kordaat worden opgetreden. Leuk zo'n filosofie, hoe werkt dat in de praktijk?

Inmiddels is er zo hard bezuinigd op de Nederlandse commando's, dat ze niet meer mogen trainen tot het einde van het jaar, want dat is levensgevaarlijk gebleken. Er zitten teveel gaten in de stokoude kleding en de wapens zijn zo opgebruikt dat ze spontaan kunnen ontploffen. Niet trainen betekent dat de commando's minder goed worden. Vroeger hadden ze het imago dat ze net onder het niveau van de besten van de wereld opereerden, zoals de Amerikanen, Britten en Canadezen. Nu is ons land in dat opzicht vergelijkbaar met de Oost-Europese landen en dat wordt alleen maar erger. 

Vorig jaar bleek dat de AIVD eenzelfde lot wacht. Met de opkomst van ISIS besloot het kabinet om toch een kwart van het budget van € 200 miljoen weg te bezuinigen. En Nederland investeert nu slechts iets meer dan een kwart van de afgesproken NAVO-norm aan defensiematerieel. Zo heeft ons land tien generaals per kanon dat er nog over is, dat zijn er zeven. De vuurkracht van de landmacht is daarmee nu een fractie van wat een land als Zimbabwe het veld in kan sturen. Als percentage van het BNP liggen de uitgaven voor defensie op minder dan een procent, een historisch dieptepunt

Kennelijk is het nu zo erg dat de commando's niet meer mogen trainen, wat betekent dat ze niet meer inzetbaar zijn. Het is te hopen dat er het komende jaar niks gebeurt waarbij ze op grote schaal ingezet zouden moeten worden want dat kan dus niet meer.  

Waar gaf het Kabinet-Rutte II dan wel geld aan uit? Illegale staatssteun voor banken in de eurozone, niet zijnde ING, SNS of ABN Amro. Uit de miljoenennota van 2016 blijkt dat er € 153,7 miljard is gereserveerd voor steun aan banken in landen als Griekenland en Portugal. Dit bedrag kan oneindig hoog worden, omdat Nederland zich middels het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) bereid verklaard heeft om elk gewenst bedrag op tafel te leggen, als de directeur van het ESM dat eist. Het overeind houden van deze banken (ook niet erg liberaal trouwens) moet ergens uit betaald worden, het blijkt dat Jan Soldaat de klos is.