Nederland geeft belastingvoordeel aan Amerikaanse bedrijven die hier vijandige overnames doen (why?)

Heeft u wel eens van de konijneend gehoord? Dat is een beest waarvan u zich kunt afvragen of het een konijn of een eend is. In het fiscale landschap komen we dit dier ook tegen, bij de zogeheten BV/CV-structuur. Amerikaanse bedrijven hebben bijna $ 500 miljard in Nederland gestald, in commanditaire vennootschappen die volgens het Amerikaanse recht niet bestaan. Nederland moet ze dan maar belasten, aldus het Witte Huis. Den Haag ziet echter een louter Amerikaanse constructie en laat het beestje verder ook maar. Het gevolg: Amerikaanse bedrijven hebben een gigantische oorlogskas, waarmee ze veel grotere Nederlandse concurrenten kunnen kopen met steun van de Nederlandse fiscus. 

Grote prooi
Het lijkt erop dat Kraft Heinz weer een poging gaat wagen om Unilever op te slokken, ongevraagd nog wel. Opslokken is een rare term. De Nederlandse prooi heeft namelijk 169.000 werknemers, tegenover 42.000 voor Kraft Heinz. De prooi is dus vier keer zo groot als de jager, hoe is dat nou weer mogelijk? Dat komt door die gekke BV/CV-structuur. Kraft Heinz heeft een commanditaire vennootschap (CV) in Nederland, die niet geschikt lijkt te zijn voor een bedrijf van een dergelijke omvang.  

De CV is een rechtsvorm waarbij sommige partners geld inbrengen en zich actief met de onderneming bemoeien, terwijl anderen enkel kapitaal inleggen en de anderen ermee vertrouwen. De actieve vennoten mogen een fiscaal vriendelijke reserve voor oude dag opbouwen, de andere niet. De eersten maken dan een Vennootschap Onder Firma (VOF), veel advocaten en andere vrije beroepen gebruiken deze mogelijkheid. Het is dus een rechtsvorm voor een beperkt aantal individuen die samen in Nederland een vak gaat uitoefenen. Beetje gek als we dan een volledig Amerikaans bedrijf een CV met zichzelf zien hebben, met maar een vennoot (in zichzelf). 

Journalist Jesse Frederik heeft ontdekt dat Amerikaanse bedrijven op deze manier bijna $ 500 miljard in Nederland hebben staan. Deze opgepotte winsten worden zowel in Nederland als in de VS niet belast, zo'n bedrijf is immers konijn noch eend. De bedenker is de voorzitter van American Chamber of Commerce Patrick Mikkelsen, die er flink voor heeft zitten lobbyen in Den Haag. De Nederlandse politiek kneep een oogje toe, destijds was het StaS Financiën Joop Wijn die er ruimte voor maakte in de Nederlandse wet. Drie maal raden met wie Wijn getrouwd is. Handig als je letterlijk op je eigen kussen je uurtjes kunt maken. 

Market for corporate control
De BV/CV-structuur, het vage beestje waarvan het niet duidelijk is of we het over een Amerikaanse of een Nederlandse belastingplichtige hebben, wordt per 2020 afgebouwd. Amerikaanse bedrijven moeten het geld in de Nederlandse spaarpot dan naar de VS overmaken, waar ze een achterstallige winstheffing van 35 procent over die $ 500 miljard staat te wachten, met enige pech. Is dat even vervelend. Daarom moet dat enorme bedrag snel ergens op worden stukgeslagen, een vijandige overname op het grondgebied van het land dat zo lief was de konijneend in eerste instantie onderdak te bieden misschien? 

PPG zit achter AKZO Nobel aan, Kraft Heinz achter Unilever. Het wrange is dat de Nederlandse overheid, op dubieuze wijze ingefluisterd door de lobby van deze grote Amerikaanse corporates, de laatsten een belastingvoordeel geeft dat de eigen bedrijven niet krijgen. Als Den Haag een eigen bedrijf zou bevoordelen, dan is dat nog te snappen ook al is het niet netjes. Maar je eigen bedrijfsleven op achterstand zetten door douceurtjes aan enkel diens rivalen te geven, daar kunnen we met de pet niet bij.

Het lijkt op de discussie rondom die Oekraïense kippenboer, die dankzij dat stomme associatieverdrag met Nederland een oneerlijk concurrentievoordeel krijgt tegen producenten op eigen bodem. Buitenlandse bedrijven moeten we zonder enig voorbehoud toelaten en ze op hun wenken bedienen, want dat schept zoveel banen en inkomsten. Dat is de heersende gedachte, maar daar valt links en rechts wel wat op af te dingen.

Linksginger
Met de Kamerplant Tour hebben we laten zien dat de voordelen in termen van banen wel erg karig zijn, en dat een buitenlandse partij die dankzij een brievenbus hier in Nederland belastingplichtig is, ons ook flink veel geld kan kosten. Zo kreeg het kamerplantbedrijf van de Koning van Saudi-Arabië vorig jaar een voordeeltje van € 127 miljoen. Dat land is in een dure strijd verwikkeld in buurland Jemen, waar het met ons geld oorlogsmisdaden pleegt. 

Maar het brievenbusgebeuren verandert nu ook de verhoudingen op de market for corporate control, ten nadele van eigen bedrijven zoals Unilever. Echt, why. Kijken, dat gesprek tussen de linksginger van 925 en Jesse Frederik van De Correspondent. En hé, dat 925, dat was toch best een anarchokapitalistisch blog? Inderdaad. Maar geef zowel Unilever als de tegenstander dan hetzelfde voordeel, of allebei niet. Maar ga niet een buitenlandse konijneend voortrekken. Heel simpel