'Smart living' in Amsterdam: half miljoen gulden voor een studentenkamer

Eerlijk zijn is belangrijk in het leven, zelfs bij dates. Dit komt van de linksginger van 925, a.k.a. Ruben Munsterman (u kent hem van dit topic over de euro en het bizarre verhaal over Amerikaanse voorgetrokkenen op de Zuidas). 

Bubbel
De huizenmarkt in Amsterdam is knettergek. Op basis van relatief weinig transacties zijn de prijzen voor bakstenen aan het ontploffen. Dat komt door een combinatie van beleid van de ECB, die de schuldgedreven vastgoedbubbel vreemd genoeg aanmoedigt, overheden die door wanpresteren tekorten in de hand werken en een gemeentebestuur dat denkt dat het de directie van De Efteling is. 

Heeft u een half miljoen gulden liggen? Dan koopt u dit mooie object in Amsterdam Buitenveldert. Een slimmerik heeft deze sociale huurwoning gekocht en gesplitst in eenheden waaronder deze 36 vierkante meter. Dat is weinig, reden waarom de bank ook voor de oven staat waardoor de laatste niet gebruikt kan worden. Feit is dat iemand hier € 7.000 per vierkante meter op gaat moeten stukslaan, want zonder overbieden komt u nergens in Amsterdam. 

Sociale huurwoningen
Wat hier erg aan is? Die bubbel gaat een keer knappen. Iemand die hier € 240.000 voor betaalt en daar een lening voor afsluit, zit straks met een enorme restschuld. Stel dat het een starter is die na verloop van tijd een gezin wil beginnen, dan komt zij of hij hier nooit meer vanaf. Deze woning is dus per definitie voor een enkeling bedoelt, wat de doelgroep alleen maar versmalt en wie hier dus met een extreem speculatieve situatie te maken hebben.

In dit deel van Amsterdam staan sociale huurwoningen die na de oorlog zijn gebouwd. Dit blok bestaat naar alle waarschijnlijkheid uit seniorenwoningen die nu verkocht worden. Een sociale huurwoning kost normaal gesproken maximaal € 700 per maand. Nu zal de koper iets meer kwijt zijn, aan rente gecorrigeerd voor hypotheekrente-aftrek. Dat is echter gebaseerd op een rente van 1,75 procent. Als die gaat stijgen en stijgen zal die rente, dan daalt de speculatieve waarde en is een jongere f#*&@d.

We wachten even totdat deze woning verkocht is. Dan vragen we de historie op uit het kadaster en zien we hoe er hier iemand hard genomen wordt, maar ook wie er voor welk bedrag heeft kunnen cashen. Er zit voor deze koper straks maar één ding op en dat is de postzegel het hele jaar op Airbnb zetten. Maar daar was sociale woningbouw niet voor bedoeld.