Leprechaun economics: Iers statistisch bureau geeft ons hard gelijk (cijfers te optimistisch)

Ierland heeft helemaal geen economie die 'uit de crisis is gegroeid'. Dat is fake news, gebaseerd op zeer dubieuze statistische methodes. We doen dat om de economie ten opzichte van de schulden gunstig af te laten steken, letterlijk het volk dom houden in de hoop dat de apocalypse niet gaat plaatsvinden. 

CSO outlines steps to remove ‘leprechaun’ from economic statistics https://t.co/0GiLa5CAfT via @IrishTimesBiz #mlt https://t.co/ksQWIKq1Ik

— steve white (@lostexpectation) February 3, 2017

Kamerolifantje
U kunt erover lezen in Het Euro Evangelie. Om de verhouding schuld als percentage van de economie te verbeteren kunnen landen die schulden aflossen. Dat lukt niet in de eurozone, de absolute olifant in de kamer en een grote bedreiging voor het voortbestaan van de muntunie. Hoe vegen we dat onder het tapijt, zo voor de verkiezingen? Simpel, de economie kunstmatig hoger laten lijken.

Ierland heeft een staatschuld die ver over de 100 procent van de economie zit. Een Amerikaans bedrijf (waarschijnlijk Medtronics) verplaatste het hoofdkantoor naar Ierland. Het eigen Central Statistics Office (CSO) telde als gevolg van de juridische verhuizing de toegevoegde waarde van dit bedrijf op jaarbasis bij de eigen economie op, terwijl het Amerikaanse CBS dat ook bleef doen.

Dat laatste is logisch, omdat een verhuizing naar een belastingparadijs niet betekent dat dat bedrijf daar ook fysiek zit. Dit is dus een knotsgekke dubbeltelling en de enige verklaring voor een groei van de Ierse economie met meer dan 20 procent. Daardoor daalt de relatieve staatsschuld van Ierland terwijl het land een decennium geen begrotingsoverschot heeft gehad. Pure magie.

Leprechaun
Op papier is de Ierse economie de snelstgroeiende van de EU en de eigen politici zijn lyrisch. Omdat dit alleen maar statistisch gekunstel is, merken de Ieren niet dat het beter gaat. Daarom besloot CSO in februari van dit jaar om naast de vervalste schatting van het nationaal inkomen (waar Europese politici mee schermen), ook een echt cijfer te geven. Daarbij is de 'Leprechaun uit de economie gehaald', dat wil zeggen dat alleen de echte Ierse economische activiteit wordt weergegeven. De hoofdkantoren worden dus genegeerd.

Deze grafiek is een index van het ongecorrigeerde nationaal inkomen, met 2010 als basisjaar. De cijfers komen van Eurostat. Zonder die correctie zijn de Ieren in twee decennia vier keer zo rijk geworden, dat is bijna niet voor te stellen. Maar als we corrigeren voor onterecht meegetelde multinationals als Medtronics, dan is de Ierse economie een derde kleiner aldus dit persbericht van het CSO. Het gevolg is dat de schuld als percentage van de economie geen rustgevende 70 procent is, maar bijna 110 procent: het niveau van de Grieken toen ze de euro kregen. 

Extreemrechtse complotdenker
Op deze site zijn we wel eens wat kritisch over de euro. Dan wordt je snel in de extreemrechtse hoek gezet, of mensen noemen je een complotdenker. Maar ook de grootste liefhebber van Europese eenwording ziet al dat er iets mis is met de bovenste grafiek. Toch? Zo'n spectaculaire stijging van alle Ierse inkomens met een kwart in slechts een kwartaal is niet het gevolg van ineens harder werken, maar van een andere meetmethode, een stelselwijziging.

Iemand die cijfers presenteert en een andere meetmethode toepast, doet er netjes aan om de stelselwijziging expliciet te melden en vergelijkende cijfers toe te passen. Dat Eurostat dit toestaat, een grove overtreding van principes die we al op de middelbare school leren, betekent niets anders dan dat onze politici ons doelbewust oneerlijke cijfers voorschotelen, in de hoop dat we rustig blijven. Kennelijk zijn ze zo bang voor de toekomst dat ze dat nodig achten. Het is een veeg teken