President Oekraïne verhuist € 450.000.085,00 van Bijlmer naar Villa Maarheeze (was BVD)

Correctie om 16:20; dit pand was van de Buitenlandse Veiligheidsdienst, niet de Binnenlandse. Onze eigen CIA dus. Dank, lezer Lukas. 
 

Oorspronkelijke tekst:

Kent u die mop van die Oekraïense President die zijn miljardenbedrijf zou verkopen? Hij verbrak zijn belofte, het zal u niet verbazen. Wel verplaatste hij zijn kamerplantbedrijf naar Den Haag, met de minstens € 450 miljoen die we daarin aantreffen. 

Sovjet-ambtenaar
Goed, waar gaat dit over? President Petro Porosjenko van Oekraïne is rijk, hij is waarschijnlijk miljardair. Zijn vader was een hoge Sovjet-ambtenaar, die een staatsbedrijf waar hij directeur was, in de privéportefeuille van zijn familie schoof. Het vermogen ging over op zoonlief die zo een flinke oorlogskas had en de laatste presidentsverkiezingen in dat land kon winnen. Op deze manier komen we nooit van die kliek af. 

Maar het is wel een arm land. Juist omdat er een elite is die staatsbezittingen (daar zijn er een voormalig communistisch land nogal veel van) rooft, heeft de bevolking niks. Porosjenko wil ook geen belasting betalen over zijn voedingsmiddelenbedrijf Roshen. Dat doet hij door de winsten via Cyprus naar Amsterdam en daarna Panama te laten lopen.  

Omdat zijn land zo arm wordt door die strapatsen, moest hij zijn volk iets beloven om de verkiezingen te winnen: vrij reizen naar de EU, zodat jongeren daar (illegaal) kunnen gaan werken. Tegelijkertijd wil hij zelf vrij verkeer van kapitaal, zodat hij zijn omvangrijke zwarte vermogen altijd naar een ander belastingparadijs kan overboeken als dat nodig is. Precies die elementen vinden we terug in het associatieverdrag met dat land, dat de Nederlandse bevolking per referendum afwees. 

Associatieverdrag
Voor Oekraïne is dit verschrikkelijk nieuws, want het verliest tientallen miljarden aan broodnodige euro's om het land op te bouwen, evenals de eigen jeugd. De EU wordt er ook niet beter van, want in hetzelfde associatieverdrag is geregeld dat landen als Nederland de rekening mogen betalen. 

Om het roofgeld in Nederland in een brievenbusbedrijf aan te kunnen houden, moet hij wel de schijn opwekken van een echt bedrijf. Dat doet hij door een kamertje te huren en daar een kamerplant in te stoppen, u kent het verhaal

Die kamerplantbedrijfjes zitten vaak dicht bij Schiphol. Officieel moet een bedrijf vier keer per jaar in Nederland vergaderen om de voordeeltjes te pakken die bij Nederlanderschap horen. Een Porosjenko zou dus op Schiphol aan kunnen komen, heen en weer rijden met de taxi om de notulen te ondertekenen en dan meteen weer terugvliegen. De halve Zuidas zit daarom voor de helft vol met lege kantoren, behalve de kamerplant dan. Buiten Amsterdam vindt je die 'buitenlandse bedrijven met een Nederlands hoofdkantoor' niet. 

Kamerplant Tour
Omdat Porosjenko de President is van een land waar Nederland een verdrag mee sluit waar hij zelf belang bij heeft (vrij verkeer van kapitaal, artikel 145), was zijn Roshen bv een prominent onderdeel van de Kamerplant Tour. Zoals wel vaker houden bedrijven die we te vaak bezoeken het voor gezien, ze verplaatsen hun kantoor (in de hoop dat we daar niet ook komen opdagen). 

Porosjenko heeft dat ook gedaan. Eerst zat zijn kantoor in de Bijlmer. Nu heeft hij het verplaatst naar een minder opzichtige plek, namelijk Villa Maarheze. Daar zat ooit de Binnenlandse Veiligheidsdienst, maar nu is het een verzamelgebouw geworden met kantoorkamertjes. Volgens het handelsregister heeft Porosjenko zijn kamerplant daar naartoe verplaatst.

Stofkam
Verdient Nederland hier nu iets aan? Nee. Het gaat om veel geld, € 450.000.085,00 om precies te zijn, van deze ene man. Maar hij betaalt enkel een paar honderd euro huur per maand en meer niet. Omdat hij dat omvangrijke bedrag aan de Oekraïense economie onttrekt, gaat dat land kapot en heeft het Nederlandse ontwikkelingshulp nodig. 

Beter gaan we met de stofkam door de Nederlandse trustsector heen. Halen we al deze rotte appels eruit (dat zijn er best veel) en geven we die arme mensen hun gestolen geld terug, in plaats van dat we schimmige verdragen sluiten met hun stelende elite. Hoe logisch is dat? Daarom. Veel advocaten en bankiers waar we mee praten en die op de Zuidas werken, zijn het hier volledig mee eens. Anders gaat de hele mand de afvalcontainer in en zijn ze allemaal hun baan kwijt. Dat verklaart waarom deze sector scheutig is in het lekken en wij al deze informatie überhaupt al krijgen. Maar eerst gaan we een bezoekje brengen aan Petro, kijken hoe het met hem gaat.