Griekenland gaat top, staat op punt alles versneld terug te betalen

Hoe gaat het met de Grieken? Hartstikke goed! Na bijna een decennium van crisis mag het land 'uit het hulpprogramma'. Klinkt fijn, betekent alleen helaas niks.

Diepe recessie
Griekenland heeft zich in de eerste zeven jaren van de euro scheel mogen lenen, dat wist u al. De EU geeft het land geld zodat het de eigen banken kan afbetalen, het is dus eigenlijk een soort staatssteun aan banken. Dat mag niet, maar we moeten in de EU iets doen om de boel bij elkaar te houden. Om de schijn van een legaal proces overeind te houden moet Griekenland onmogelijke tegenprestaties leveren en spreken we een einddatum van het programma af.

Bij Cyprus hebben we gezien dat als een land ‘uit het programma is’, dat niet hoeft te betekenen dat de problemen ook over zijn. Daarom betekent het niks als een land 'uit het programma' is. De Griekse totale externe schuld is met € 432 miljard bijvoorbeeld hoger dan een decennium geleden, volgens data van de eigen centrale bank. Het land moet nog beginnen met schulden aflossen terwijl de economie in een diepe recessie zit.

Briljant en crimineel
Dan is er nog de problematiek van de nonperforming loans, de NPL. Dat zijn leningen van gewone Grieken en bedrijven bij banken die meer dan 90 dagen achterlopen. In euro’s gaat het om 50 procent van de economie, volgens dit persbericht van de European Banking Authority (Griekenland is de blauwe lijn onderaan). De olifant in de kamer is Italië. Bij dat land is het percentage 15.

En de koersen van de banken zijn structureel lager dan de boekwaarde, als we deze fractie berekenen staan de Italiaanse banken (rood) onderaan in Europa. Griekenland is te redden zonder teveel solidariteit van de andere landen, van Italië kunnen we dat niet zeggen. Italië heeft een reddingsfonds opgericht genaamd Atlante, vertelden we u vorige maand. Maar hoe komt dat aan vers geld? Via een truc die briljant zou zijn als het niet zo crimineel en schadelijk was. Dat wordt een apart draadje.