In Toronto is de overspannen huizenmarkt aan het instorten (kan dus wel)

Blame Canada, als deze trend doorzet en zich verspreidt. We hebben we het wel eens eerder geschreven alhier: die ontploffende huizenmarkt is niet gezond. In het gratis te downloaden boek (dat is aardig!) Mania's, Panics & Crashes (MPC) leggen de economen Kindleberger en Aliber uit dat elke schuldgedreven hausse gaat knappen, als de oorzaak van de toename aan krediet of ander gratis geld opdroogt. Voor kopers op de top zijn de rapen dan gaar. 

Kantelpunt
Vooral in Amsterdam maken de verkoopprijzen gekke bokkesprongen, voorbeelden te over. Deze oplettende Twitteraar zag een appartementje in De Pijp met een ton in waarde toenomen in slechts een jaar tijd. Zoals uit MPC blijkt, gaat elke onrealistische waardestijging gecorrigeerd worden. Dat proces versnelt zich net zo hard. Als mensen tijdens de gekte tegen elkaar opbieden zorgt dat voor een piek. Zijn we daar eenmaal overheen, dan zullen mensen, al dan niet gedwongen door de bank, het huis weer verkopen om het verlies te beperken. Dan gaat de ratrace de andere kant op.

Het kantelpunt is te herkennen aan prijzen die worden gestuurd door een hele dunne markt, wat wil zeggen dat er weinig transacties zijn. Daarmee is de gemiddelde prijs geen indicatie voor de waarde van elk individueel huis, omdat daar simpelweg niet genoeg kopers voor zouden zijn. De hoge waarde van een huis is dan misleidend. 

Buitenlands geld is ook geen onverdeeld genoegen. Het drijft de prijzen op, waardoor lokalen zich diep in de schulden moeten steken als ze in de buurt van hun ouderlijk huis willen blijven wonen. Vertrekken de buitenlanders om deze of gene reden, dan is de schuld daarmee niet weg en kan een streek decennialang in een recessie zitten. Precies dat lijkt nu in Toronto te gebeuren. 

Blijvend effect
Omdat de prijzen daar door het dak gingen, heeft het lokale bestuur een belasting ingesteld van 15 procent voor buitenlandse kopers. Deze kiezen vaak een beperkt aantal steden om in te investeren. Van alle door buitenlanders gekochte huizen, veel Russen en Chinezen, stond de helft in Toronto. Volgens de makelaarsvereniging van die stad zijn er vorige maand 5.921 huizen verkocht in de Greater Toronto Area. Dat is een daling van 40 procent. Kennelijk zien buitenlanders nu bijna helemaal af van een huis in die stad, wat aangeeft dat die aankopen veelal een speculatief karakter hebben. 

De gemiddelde prijs ligt vervolgens blijvend onder de recordhoogte van een jaar geleden. Er vervelend voor degenen die op de top een huis hebben gekocht. Wel noemen de makelaars dat mensen na Labour Day, 4 september, waarschijnlijk wel ineens meer zullen gaan kopen.

“Summer market statistics are often not the best indicators of housing market conditions. We generally see an uptick in sales following Labour Day, as a greater cross-section of would-be buyers and sellers start to consider listing and/or purchasing a home. As we move through the fall, we should start to get a better sense of the impacts of the Fair Housing Plan and higher borrowing costs.”

Waarom dat zo zou zijn is niet helemaal duidelijk. We houden het in de gaten. Als die plotselinge ommezwaai in oktober niet waar te nemen is, dan is dat het begin van een nieuw rondje correcties van financiële waardes.