Datingapps Inner Circle en Tinder rammend winstgevend, Happn nog niet 'scalable'

Een prettig doch opmerkelijk gesprek op een zeker medium, maar een leuke vraag is het wel. Dat swipen etc. alhier, valt daar eigenlijk wel wat mee te verdienen? Zeker wel. Laten we de drie grootste dating-apps pakken, Inner Circle, Tinder en Happn, teneinde de financiële nieren eens te proeven. 

Inner Circle
Wie op Inner Circle wil, moet eerst uitgenodigd worden door een bestaand lid. Vervolgens wordt uw LinkedIn-profiel zichtbaar gecontroleerd op gaafheid (dat schijnt). Leden kunnen profielen van anderen opzoeken, waarbij ze kunnen selecteren op sector, opleidingsniveau, lengte, leeftijd en of iemand wel of geen kinderen heeft. 

Is er eenmaal een wederzijdse klik, dan komt er een wazige match. Wilt u zien wie uw mogelijke volgende ex is? 'Get full membership'! Maximaal € 40 per maand, dat is geen geld als u een gezin wilt stichten en dit slechts een eerste investering is. 

De uitgever van dit waanzinnige medium is Circle Imperium bv uit Amsterdam. In het laatste verslagjaar zien we de vrije reserve verviervoudigen naar ruim 6 ton. Dat komt voor het grootste gedeelte door een ingehouden deel van de winst van € 367.481,00.

In een paar jaar heeft dit bedrijf zichzelf zeer winstgevend kunnen maken, waardoor het zelf verdere groei kan financieren en naar andere steden kan uitbreiden. Inner Circle kon nog wel eens heel groot worden. 

Tinder
De klassieke, maar minder elitaire neef van Inner Circle is Tinder. Het moederbedrijf is het beursgenoteerde Match Group, dat dus uitgebreide jaarcijfers moet aanleveren. 

De omzet bestaat voornamelijk uit reclame en betalingen door gebruikers, grofweg $ 300 miljoen per kwartaal. Bij Tinder kunnen ze ook swipen, maar wie een ander 'leuk' vindt kan aan de ander de digitaal verklaarde liefde niet kenbaar maken. Pas als die ander u tussen de duizenden anderen heeft gezien en toevallig ook 'leuk vindt', is er een match. Letterlijk een speld in een hooiberg.

Het gevolg is dat wanhopige zoekers naar liefde iedereen maar leuk vinden. Uit de jaarrekeningen blijkt dat er jaarlijks miljarden 'likes' in de wereld zijn, maar slechts een minieme fractie zal een scheiding tot gevolg hebben, dat is evident. 

Tinder maakt in sommige kwartalen wel $ 50 miljoen winst. Dat is een zesde van de omzet, een zeer gezonde marge. Zowel omzet als winst fluctueren wel hard. Om die omzet te realiseren geeft Tinder veel geld uit aan sales en marketing. In het beste kwartaal ooit, het vierde van 2016 ($ 319 miljoen omzet en $ 73 miljoen winst) zien we de kosten van de verkoop meer dan proportioneel stijgen. Het lijkt erop dat het maximum is bereikt.

Dat vinden beleggers ook. Het tweede kwartaal van 2017 was uitstekend, met een winst van $ 50 miljoen, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het kwartaal ervoor. De koers stijgt niet mee, wat betekent dat beleggers niet denken dat er nog meer miljarden swipes bijkomen, of dat daar nog meer aan te verdienen valt. 

Happn
Deze app koppelt - wederom - uw Facebook-profiel aan de database met dolende zielen. Hier krijgt u een melding, als u het pad van een gegadigde hebt gekruisd. Daar is nogal wat commentaar op, want het is de natte droom van elke stalker. U kent het dagelijkse woon-werkverkeer van een potentiëel object van begeerte, nog voordat ze maar van uw bestaan gehoord heeft. Vreemd genoeg is dit nog wel het unique selling point van Happn.

De cijfers van dit Franse bedrijf zijn summier. Het is dan ook niet beursgenoteerd. Wat we wel weten is dat de omzet € 5 miljoen bedraagt, en het verlies € 7 miljoen. Happn financiert dat omvangrijke verlies door aandelen uit te geven en de agioreserve op te eten, hopende dat het snel 'scalable' wordt. Ergo, dat de omzet bij gelijkblijvende kosten explodeert en alles weer koek en besmet ei is. 

Eigenlijk heeft Inner Circle de beste papieren. € 40 is niet weinig voor een gebruiker, maar wie op zoek is naar een serieuze match zonder te al te veel moeten wroeten tussen profielen die op een vleeswarenreclame lijken, zoals op Tinder, zal dat er zeker voor over hebben. Met de bestaande techniek is dit bedrijf al winstgevend, dus als ze wat serverruimte aankopen kunnen ze in elke stad waar singles teveel overwerken massa's geld verdienen. En geschikte matches verzorgen, natuurlijk. Gewoon iemand tegenkomen kan natuurlijk ook, al zijn we dat met al deze electronische hulpmiddelen wel rap aan het verleren.