Moldavië verkoopt Nederlandse verblijfsvergunningen voor $ 117.000 en wordt volledig lid EU

Acht augustus is altijd een leuke dag voor een geopolitiek verhaal. Weet u wie ook heel veel interesse had in een uitdijend rijk waar Moldavië bij hoort? Precies. Koning Carl I van Roemenië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij een deal met Duitsland, waardoor hij dit gebied van de Sovjet-Unie mocht afsnoepen. Moldaviërs hebben dezelfde taal als Roemenen, eigenlijk zouden de landen prima kunnen fuseren. 

Moldavië werd teruggepakt door de Sovjets en in 1992 werd het weer onafhankelijk. Het republiekje is vreselijk corrupt, zo stalt de premier zijn geroofde geld in Nederland maar daar doen we niet moeilijk over. Komkommers verkopen, u weet wel. Nu hebben we met dat land een associatieverdrag gesloten dat neerkomt op een volledig lidmaatschap, zo innig is de band. Zo'n verdrag is trouwens nooit het eindpunt van de relatie, de wens om volledig lid te worden wordt door het Europees parlement dan ook van harte erkend (punt 33).

Paspoorten verkopen
Een van de aspecten van dat associatieverdrag is vrij verkeer van kapitaal tussen de EU en Moldavië. Gegeven de corruptie daar leek dat ons een bijzonder slecht idee. Een belastingparadijs als Nederland wordt dan overspoeld met fout geld dat uit keiharde criminaliteit komt, bij Oekraïne speelt precies hetzelfde probleem. 

Er zijn vier voordelen voor (sommige) Moldaviërs om graag de facto lid te zijn van de EU. Voor de inwoners van de EU is er geen enkel voordeel van de uitbreiding, maar dat noemen we hier dan ook Het Euro Evangelie: dat het voordeel niet aan te tonen is, betekent niet dat de EU niet moet uitbreiden. Het is een doel op zich, heel groot worden. Niemand weet waarom, eigenlijk. 

Voor boeven uit Moldavië biedt het associatieverdrag het genoemde vrije verkeer van kapitaal. Voor inwoners biedt visumvrij reizen de mogelijkheid om illegaal in de EU te werken. Voor producenten (zoals in de landbouw) bieden de open grenzen een kans om in Nederland producten te verkopen die hier niet geproduceerd zouden mogen worden.

Als de corruptie gedoogd wordt door de EU en de eigen bevolking, dan maakt dat een land arm. Om te voorkomen dat mensen in opstand komen, krijgen ze de worst van het in de EU mogen werken. De oligarchen stallen daar hun kapitaal? Dan mag u daar illegaal werken. Dat is waarom de jeugd daar zo enthousiast is, het weg kunnen vluchten. Het is niet zo dat ze zo warm worden van het Europese volkslied of het respect voor LGBTHIAUWJOF alhier. 

Uiteindelijk is de combinatie voor het land desastreus, maar de EU wordt wel groter dus het is het waard. Maar er is nog een 'voordeel'. 

Vrijkaartje
Wie een Moldavisch paspoort heeft, mag de EU in. Daarom verkoopt Moldavië eigen paspoorten aan buitenlanders, zoals Russen en Chinesen. Wie $ 117.000,00 in dat land investeert krijgt een vrijkaartje voor het festivalterrein dat EU heet. Dat was niet de bedoeling, maar zo gebeuren er wel meer dingen die niet de bedoeling zijn.

Daarom, we zeggen het nog maar eens: niet meer zo lichtvaardig met dit soort beslissingen omgaan (het tekenen van dit soort grote verdragen) en schakel bij twijfel de kiezer in voor een oordeel, bijvoorbeeld via een referendum. Nog beter is dat het accepteren van het principe 'beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald' maar dat is misschien nog een brug te ver. 

EU-vlaggen
Intussen doet Moldavië heel erg zijn best om eruit te zien als een EU-land. Dat doe je door overal EU-vlaggen op te hangen, naast de eigen vlag. Een bezoeker van 925 was in Moldavië en verbaasde zich over de grote hoeveelheden blauwe vlaggen die hij/zij/het aantrof, onder meer op het parlementsgebouw. Zij/hij/het was zo vriendelijk om ze op te sturen. 

Verder weten we uit een enkele (een enkele, we herhalen het maar) zeer betrouwbare bron dat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan een volledig lidmaatschap van Moldavië, op relatief korte termijn. Omdat het zogeheten 'inlegvelletje' bij het verdrag met Oekraïne geen juridische waarde heeft, kan dat met dat land op den duur ook gebeuren. 

Moldavië en Oekraïne, welkom bij de EU. Geniet ervan, zo lang het nog kan.