Dames The Green Happiness pakken elk € 120.000, maken nog winst ook!

The Green Happiness (TGH). Dan denk je: daar gaan we het een keer over hebben en daarna nooit meer. Dan is de verleiding om de jaarrekening op te vragen toch te groot en wat blijkt? Van de glutenvrije quinoadames zijn we de komende jaren nog echt niet af. 

Vorig jaar maakte u kennis met Tessa en Merel en hun groenteshakes. Op zich hartstikke leuk, ware het niet dat de voedingsadviezen tot zware ondervoeding zullen leiden. De medische claims ('van broccoli gaat kanker over en van veel wortels eten wordt u wel zwanger') zijn natuurlijk verzonnen, evenals de geneeskundige achtergrond van de dames. Ze begrijpen immers niet dat mensen geen eieren leggen maar levendbarend zijn. Tot slot bleek dat het UWV deze kwakzalverij stimuleert en vergoedt, dat verklaart de recente explosie van kaartlezers, paragnosten en moleculair geneeskundigen. 

Voor sommigen was het een uitkomst, hadden ze immers een verjaardagspresentje zonder teveel te hoeven nadenken. Maar dan die cijfers. Maakt TGH een beetje winst? Er is alleen simpele balans, omdat het een kleine rechtspersoon is. Maar daar kunnen we veel uit opmaken (opklik voor groot).

Er is voor bijna € 30.000 aan winst gemaakt. Deze startup is dus direct winstgevend en dat is nogal een prestatie. Er zit voor ruim € 405.000 aan schulden op balans, kortlopende ook nog eens (dus ze moeten binnen een jaar worden afgelost). Maar tegenover die schuld staat een evengrote kaspositie, dus daar is niks aan de hand. Dit resultaat zouden ze onderling kunnen verdelen, maar dat is niet waar ze van leven. 

Bij de 'niet op de balans staande verplichtingen' vinden we de management fee die beiden krijgen. Opgeteld is die € 240.000. Dat betekent dat ze elk € 120.000 per jaar verdienen, waarna TGH nog steeds winst blijft maken. En dat met 'orthomoleculaire geneeskunde'. Dat is toch echt knap. TGH kan hard doorgroeien en zal voorlopig niet zomaar verdwijnen, dat is duidelijk. Tijd voor een demonstratieve McDonalds.