Europees voetbal is wedstrijdje verplassen voor paar foute Arabieren en Russen, heeft NIETS met sport te maken [1/3]

Spannend hè, topvoetbal? Not. Het is letterlijk de speelbal van een paar foute types die elkaar de loef af willen steken. Sommige foute Russen en Arabieren zijn zo rijk, dat ze van gekkigheid niet weten waar ze hun geld moeten laten. Dan doen we het maar in veel te hoge gebouwen, superjachten, en voetbalclubs. Voor de thuislanden is het een onwenselijke aderlating, want dit geld had eigenlijk gebruikt moeten worden om elders de rechtsstaat op te bouwen. Daar komen die failed states vandaan die naar buiten toe van het geld lijken te bulken. 

Strategische bezittingen
De Braziliaan Neymar vertrok van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain (PSG) voor het recordbedrag van € 222 miljoen. Dat is meer dan wat de regering in Dodoma jaarlijks besteedt om de veiligheid van 55 miljoen Tanzanianen hun veiligheid te waarborgen. Het precies evenveel als wat Nederland jaarlijks aan de AIVD besteedt, die met dat geld terrorisme in kaart moeten brengen en bestrijden. Het is 50 procent meer dan wat de EU, jaarlijks, aan UNHCR doneert om wereldwijd opvang, zorg, scholing en meer te regelen voor tientallen miljoenen vluchtelingen. 

Dat is op zich allemaal prima, maar dan doemt er wel een vraag op. Wie legt er nu van dat soort astronomische bedragen neer? Geld moet zich toch terugverdienen? FC Barcelona heeft een jaarlijks budget van € 650 miljoen. PSG publiceert geen jaarrekening, maar het zal er niet ver naast zitten. 

De hoofdsponsor van FC Barcelona was tot vorig seizoen Qatar Airways. De naam op het shirt van de club was goed voor een zesde van de inkomsten. Qatar is een klein emiraat in de golf dat bovenop de grootste gasbel van de wereld zit, waardoor het krankzinnig rijk is. Dat geld wordt gebruikt om strategische bezittingen in het Westen te kopen. Zo heeft Qatar een groot belang in Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, maar ook ons Amstel Hotel is van de Qatari. 

De emir is deze Tamim bin Hamad Al Thani, die zo slim is om goede relaties met Westerse regeringsleiders te onderhouden. Recentelijk heeft hij wel ruzie met Saudi-Arabië, omdat hij het te bont zou maken met terreurbewegingen in Syrië steunen. Dat is een prestatie. Het land van Osama bin Laden heeft het met je geschoten, omdat je te diep in terreur zit.

Wij hebben hier wel eens geschreven dat wie een rekening bij Deutsche opent of overnacht in het Amstel Hotel, er een aanslag op een Sjiitische basisschool gratis bij krijgt. Dat geldt nu dus ook voor topsport. Alle winsten die Qatar over zijn staatsbezittigen maakt, van bank tot voetbalclub, helpen de begroting te spekken. Meer geld in de staatskas van Tamim betekent meer geld voor schenden van de mensenrechten, binnen en buiten Qatar. Laten we hopen dat Neymar niet teveel doelpunten gaat maken.

Mensenrechten
Tamim heeft namelijk een regering die niet veel opheeft met mensenrechten. De roze medemens, ook wel sodomiet genoemd, kan daar vijf jaar de cel in. Wie als een bedreiging voor het regime wordt gezien mag zijn koffie nog opdrinken, daarna is het voorgoed gedaan. Het land organiseert de FIFA World Cup in 2022 en misbruikt daarvoor honderdduizenden migranten uit Zuid-Azië, die slecht behandeld worden en letterlijk een slavenbestaan leiden. Hoe laten we dit er leuk uitzien? Door snel in wat hippe voetbalclubs te investeren. 

De regering controleert ook alle binnenlandse strategische bezittingen, zoals Qatar Airways, de hoofdsponsor van FC Barcelona. In die regering zit ook deze Nasser Al-Khelaifi (midden). Hij is tevens directeur van een beleggingsmaatschappij uit Qatar, QSI (Sports Investements). Dat is een soort private equity-constructie die zijn aandeelhouders niet bloot hoeft te geven, maar het is moeilijk voor te stellen dat daar geen geld van Tamim of de centrale overheid bijzit. Tenminste, voor zover dat in een dictatuur uitmaakt, de persoonlijke beurs van de baas of de staatskas. 

QSI kocht PSG in 2011 op. Sindsdien gaat het goed met de club, deze is sindsdien in de regel de kampioen. Jaarrekeningen hoeven niet meer gepubliceerd te worden, dus we weten niet wat er precies intern gebeurd. Maar de regering zit dus eigenlijk zowel in FC Barcelona als PSG. Het was meer een een-tweetje binnen de regering van Qatar dan een zuiver sportieve deal. Neymar blijft voor Qatar voetballen, alleen nu in een ander shirt. Maar waarom zou Neymar dan eigenlijk naar PSG moeten?

PSG was het laatste seizoen eens een keer geen kampioen, dat was namelijk AS Monaco. U raadt het al, daar gaan we het de volgende keer over hebben. AS Monaco heeft een interessant verleden. Het degradeert naar de tweede divisie, hangt daar in het midden, wordt (ook in 2011) zomaar kampioen waarna het weer kampioen van de eredivisie wordt. Van het ene seizoen op het andere verdubbelt het aantal doelpunten, het aantal tegendoelpunten halveert. Hebben ze in Monaco The Green Happiness ontdekt, gebruiken ze doping of hebben ze ineens een hartstikke goede trainer? Of is er met deze statistieken iets geks aan de hand? We vragen het een Fransman. Want, zoals Theo Maassen het zegt, dit heeft toch helemaal niks meer met voetbal te maken.