Studenten, 'Vo voor je toekomst, ga CV-rukken

Alle introweken en ontgroeningen zitten er alweer op. Vandaag wordt massaal het Io Vivat ingezet als het college van bestuur de zaal in komt lopen om het academisch jaar te openen. Het is een mooi moment om stil te staan bij de keuze die u heeft gemaakt. Of als u het anders had moeten doen omdat u een typerende faalsjaars bent. Maar in al die gevallen zie dit als een handleiding voor de jaren dat u nog mag studeren. 

Menno de Bree, columnist FD, gaf vorige week al goed advies aan de studenten. Hij legt haarfijn uit hoe u louter gaat winnen in het leven, het is wat vele mensen denken en weten enkel en alleen het wordt vaak niet gezegd. Dat wordt niet gewaardeerd door de bescheiden bewoners van de Nederlandse polder. Het is een must-read voor de (komende) studenten. Het is een fijne weerlegging van de superlinkse løllepot die wordt gehouden tijdens alle kickoffs op de universiteiten de aankomende week. Met de main takeaway dat u in alle colleges ECHT moet gaan zitten, dat u uzelf moet gaan challengen op academisch gebied en dat het natuúúúrlijk veel moeilijker is dan uw vwo op uw plaatselijke lyceum.

Heel meaui allemaal! Maar geniet van uw studententijd, het zijn de mooiste jaren uit uw leven. 

Maar goed wat zijn dé essentials als u als eindbaas (mannelijke betekenis van het woord) wilt eindigen na uw studententijd? 

Voor de in spé ambitieuze Zuidasfeuten hebben we vandaag de eisen waar u volgens de zakelijke Tinder LinkedIn voor studenten, Magnet.me aan moet voldoen om toch aangenomen te worden op de Zuidas.

Magnet.me
Intussen is iedereen wel bekend met de recruitmentwebsite van oud-corpo Vincent Karremans. Die overigens moeite hebben om in hun hometown Rotterdam voet aan de grond te krijgen op de campus door een ander recruitmentplatform; Erasmus Recruitment Plaform. Maar goed dat is een ander verhaal, doordat Magnet.me natuurlijk veel studenten aan bedrijven linkt hebben zij veel inzicht in welke profielen het beste presteren bij de Zuidas kantoren. 

Magnet.me zette nu zelf de eisen van al die bedrijven op een rijtje. Wij filterden de Zuidas bedrijven uit de lijst zodat u kunt bekijken of u geschikt bent voor een dagelijks broodje Mahler bij de Dicky's.

De Zuidas doet het net even anders
Op basis van de 500 actieve bedrijven kwam Magnet.me tot de conclusie dat het type studie (18,86%) het belangrijkste criterium is. Wilt u echter in de financiële sector, advocatuur of consultancy werken – wat komt u anders op de Zuidas doen? – dan gaat het allemaal net even anders. Belangrijker zijn nevenactiviteiten (bestuursjaar) en Master cijfers. Studietempo is een stuk minder belangrijk dan cijfers, maak u zich alstublieft geen zorgen om vertraging door dat bestuursjaar en zorg dat u daarna weer prima cijfers haalt.

Wat voor cijfers u dan nodig heeft? Alle bedrijven op de Zuidas hanteren gemiddeld een 7,5 voor uw Master. Komt u daar onder, dan is het te hopen dat u lid bent geweest of een leuke stage/baan heeft gehad alvorens binnen te komen.

Doe een studie econometrie
Econometrie. Dat is het simpele antwoord, econometrie staat vooraan de lijstjes van zowel consultancy als financiële organisaties. Studeert u geen econometrie, dan is het verstandig iets te doen waarmee u ingenieur wordt of iets anders waarbij u analytische en rekenkundige vaardigheden opdoet. Kunt u niet rekenen dan is uw laatste hoop een studie economie, maar breng uzelf niet in moeilijkheden met linkse hobbycursussen aan de universiteit bijvoorbeeld postkoloniale genderstudies. Met dat soort studies weet u in ieder geval zeker dat u niet alleen arm zult sterven maar ook als een pauper de marteling ervoor zult moeten doorstaan. Zonde, want er is geen mooier devies dan maximaal lenen is maximaal leven.

Conclusie: liever een bestuursjaar bij het plaatselijke corps, dan een goede bijbaan en liever goede cijfers dan snel door uw studie. Dat trage tempo geeft u dan ook weer de kans om dat bestuursjaar bij het corps te doen. Om een goede keuze te kunnen maken, kan dit lijstje nog wel goed te pas komen. Wat kostelijk!