Jamie Dimon van JPMorgan Chase gelooft dus écht niet in Bitcoin

De Bitcoin is in een vrije val beland. In slechts twee weken is er een derde van de prijs afgeknabbeld. Jamie Dimon van JPMorgan Chase voorspelde het al, maar het is hem niet allemaa toe te rekenen. 

Eigenlijk heeft hij gelijk. Een simpele rondgang langs social media leert dat mensen hier een soort complot in zien van de grootbanken; alle vernieuwing moet worden tegengehouden. Dat is wellicht wat theatraal. Want wat als een paal boven water staat, is dat overheden betaalmiddelen kunnen reguleren. Zegt er ergens een overheid dat het feest voorbij is, dan is dat ook zo. 

Bitcoin wordt niet gedekt door goud, dus de waarde is compleet afhankelijk van de gevoelswaarde die mensen aan het betaalmiddel toekennen. Daarom is het terecht om het met de Amsterdamse Tulpenmanie van de zeventiende eeuw te vergelijken: what goed up, must come down. Dimon deed dat eergisteren en daarom schrijven mensen de daling aan hem toe. Het is redelijker om de vinger naar de Chinezen te wijzen, want die doen daadwerkelijk wat de bankier voorspelde, namelijk het zaakje verbieden. 

Overheden zullen waarschijnlijk inderdaad nooit toestaan dat een betaalmiddel ontstaat waarvan de centrale macht niet kan zien wie er grote posities heeft (om te belasten, of anders is er wel een of ander terreur- of veiligheidsargument). Verder is geld op zich al een middel om burgers te belasten, alsmede om schulden op te bouwen. Daarom, geen overheid die toestaat dat de nationale munt op die vlakken moet inleveren.

Aan de andere kant mogen we opmerken dat de klap wel meevalt, als de x-as de afgelopen vijf jaar beslaat. Het is fiat money, dus wat de toekomst gaat brengen: Joost mag het weten.