World of Tanks (Wargaming Ltd) door Dijsselbloem grootste bankier van Cyprus

Kunt u zich de bankencrisis van Cyprus nog herinneren? Die heeft een bijzondere uitkomst gehad. Spelletjesmaker Wargaming (bekend van World of Tanks) is nu de grootste particuliere aandeelhouder in Hellenic Bank of Cyprus (HBC). Dat had u niet verwacht, toch?

Blauwdruk
Terug naar 2013. Cyprus valt om. Dat land kwam in 2004 bij de de eurozone, niemand weet waarom. Dankzij het vrije verkeer van kapitaal kunnen Russische boeven tientallen miljarden op het eilandje stallen, geld dat hebberige bankiers in Grieks staatspapier stoppen. Dat gaat natuurlijk fout. Omdat de EU graag regels overtreedt, werden in eerdere situaties onder meer Duitse, Franse, Griekse en Letse banken op schimmige wijze gered. Zo leren bankiers het natuurlijk nooit.  

Nu gaat MinFin Jeroen Dijsselbloem (hij is ook voorzitter van de zogeheten Eurogroep) het helemaal anders doen. Banken (oof de Cypriotische) krijgen nooit meer zomaar gratis geld, het gaat nu volgens 'de blauwdruk', de template van Jeroen. Aandeelhouders verliezen 99 procent van hun inleg. Grote spaarders en andere verschaffers van vreemd vermogen moeten schuldpapier inruilen voor waardeloze aandelen, een redding volgens het model van het Nederlandse insolventierecht. Dat is om een paar redenen vreemd.

Er zou 'nooit meer' belastinggeld naar banken gaan. Nu was dat allang verboden, dus dit is een sigaar uit eigen doos. Het was juist onze eigen regering, en de Europese commissie, die besloten tot illegale bankenreddingen met belastinggeld. Vervolgens belooft men daarmee te stoppen. Vergelijk het met een partner die eerst nooit vreemd gaat, maar dan besluit dan elk weekend te doen. Na een jaar belooft hij/zij/het dat af te bouwen naar eens paar maand en voor die inzet moet u vervolgens erg veel respect hebben. Over het beginnen met vreemdgaan heeft vervolgens niemand het meer. De dief geeft u dus gedeeltelijk terug wat van u gestolen was, u mag dan enkel blij zijn met het eerste.

Privéjets
Daarnaast was het woord 'blauwdruk' een beetje angstwekkend, want bij elke toekomstige bankenredding zou dit model (dat er voor 2008 allang was) worden toegepast. Daarmee impliceert Dijsselbloem dat er meer bankenreddingen in het verschiet lagen. Dat klopte ook, maar men wilde dat liever niet horen. Affijn, het eigen vermogen van de Cypriotische banken werd afgeboekt, er kwam een luchtvloot van Russische privéjets om het door bontjassen verdiende geld weer terug te halen en fout spaargeld dat niet op tijd 'gered' kon worden werd omgezet in aandelen. 

Het leuke van aandelen bij een bank is dat de directie openbaar moet maken wie er een groot belang in heeft. Door nu in het aandelenregister van bijvoorbeeld HBC te kijken, kunnen we ontdekken wie er toen niet in slaagde om op tijd zijn geld veilig te stellen. 

Daar vinden we toch echt 'Wargaming' tussen. Dat is het bedrijf achter World of Tanks (WOT). De oprichter daarvan is deze Victor Kislyi uit Minsk, die wereldwijd duizenden programmeurs aan de slag heeft. Dankzij WOT heeft Wargaming Ltd elk jaar honderden miljoenen aan omzet en de club is naar alle waarschijnlijkheid zeer winstgevend. Kennelijk stond een deel van de deviezen van Wargaming om fiscale redenen op een geheim rekeningetje bij HBC. Dankzij Dijsselbloem zijn dat waardeloze aandelen geworden. De spelletjesmaker bezit nu een kwart van het kapitaal in de grootste bank van het eiland. 

Slechte leningen
Van HBC heeft Wargaming niet zoveel pret. Wargaming zelf had een beursnotering in Cyprus, maar die is geschorst omdat de Wit-Russen weigeren cijfers openbaar te maken. De jaarrekeningen van HBC zijn wel te vinden en daar worden we niet vrolijk van (overal opklik voor groot). 

Wat er over is van het bankje van € 7 miljard groot verdient elk jaar € 185 miljoen op spaargeld, maar dat bedrag is slinkende. Op papier wordt de bank efficiënt bestuurd want van dat bedrag is € 100 miljoen operationele winst. Alleen moest HBC vorig jaar € 115 miljoen afschrijven aan slechte leningen en dát bedrag stijgt weer wel. Dat is dan wel een teleurstelling die normaal gesproken in een stukje fiscale compensatie zou moeten resulteren. 

Alleen had HBC ergens nog een bak verrekenbare verliezen liggen die in 2016 jaar waardeloos afliepen, wat op nog € 50 miljoen extra verlies neerkomt. De bank kent al met al een stevig en duurzaam negatief resultaat, dus een dividenduitkering richting Wargaming zit er voorlopig niet in. Daarom, doet u uw Europese plicht en speelt u World of Tanks. Is best leuk eigenlijk.