Yolanthe haar fotobijschriften op Instagram, komen die even hard binnen zeg

Dat internet is helemaal geen verzameling poezenplaatjes afgewisseld met nepnieuws en uitheemse pr0n. Het is de kunst om de pareltjes eruit te vissen, soms zijn ze dichterbij dan u dacht.  

'In your face'. Dat is een uitdrukking die in de jaren '70 werd gebruikt in de Amerikaanse sportjournalistiek en later overal: op het Instagram-account van Yolanthe bijvoorbeeld. 

 

Throw glitter in today's face!!!

A post shared by Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) on

De uitdrukking heeft een confronterende en daarmee harde, grove connotatie. Hoe treffend is het dan, dat Yolanthe de uitdrukking combineert met glitters, die juist positiviteit uitstralen? Het woord Glitra komt het Oud-Noors, van een millennium geleden. Ook toen werden aluminium snippers gebruikt om feesten en partijen op te fleuren. Yolanthe weet op creatieve wijze eeuwen te overbruggen, zoals ze dat ook met de volkeren der aarde doet. Haar account bestaat uit heel veel Nederlandse én Turkse volgers. 

Dit is een doordenker. Volgens het Handboek Mindfulness is een wolk de kristallen bal van de ziel. Waar deze de zon tegenhoudt, staat deze symbool voor depressie. Dat blijkt ook dit fotobijschrift, want de zon associëren we met positiviteit en de wolken houden deze tegen. Hoe treffend is het dan, dat Yolanthe deze tekst met alle aanverwante beeldspraak gebruikt bij een foto waar letterlijk geen wolkje op te vinden is? Voor de teneergeslagenen onder ons is dit een dubbele portie motivatie om de can-do-mentaliteit van Yolanthe over te nemen. De wolk wegnemen is een keuze. Letterlijk.

 

Life is only a reflection of what we allow ourselves to see.. 

A post shared by Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) on

Hier borduurt ze voort op het principe van de internal locus of control, zoals life coaches het noemen. Een mens is geen speelbal van de omgeving, maar de voet die de bal richting en snelheid geeft. Ook dat is een prachtige verwijzing naar het beroep van haar man: die is voetballer. In ieder geval is het duidelijk dat de mens, indien deze zich op een kruispunt in het leven bevindt, zelf kan bepalen welke kant het allemaal opgaat. Deze overpeinzing verdient toch een schematische analyse.

U had het wellicht niet door, maar als het leven een reflectie is van wat we onszelf toestaan om te zien, dan is dat andersom automatisch ook zo. Wat we onszelf toestaan om te zien is het leven. Maar als dat leven een gegeven is, dan is dat ook wat we onszelf toestaan om te zien en daarmee hebben we geen enkele zeggenschap over wat we onzelf toestaan om te zien, dat is al bepaald door wat het leven is, of de reflectie om precies te zijn. Door de wederkerigheid van daarvan heeft elk mens dus een external locus of control. Dit lijkt op zichzelf een levensvisie die idiosyncratisch gezien al spaak loopt, maar door een al te overmatige analyse van de tekst zouden we bijna vergeten naar de reflectie op de foto zelf te kijken, namelijk in de bril van Yolanthe. Wat zien we daar?

Een mens op een kruispunt. 

 

You can never take the island out of the girl

A post shared by Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) on

De tegenwerping op haar eigen inzichten komen echter een paar foto’s later. Kennelijk is de macht, de capability van de mens om het eigen leven te sturen maar beperkt. Bent u op een eiland geboren? Dan verandert dat nooit. De verwarring wordt versterkt door een foto waarvan niet op te maken is of deze wel of niet op een eiland is geschoten. Maar de strekking is er een van defaitisme: veranderen is onmogelijk. Een dubbeltje zal nooit een kwartje worden. Dat is wat er staat.

 

When life gives you lemons..

A post shared by Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) on

Dat defaitisme, dat haaks staat op de tekst over de reflectie, wordt een foto later herhaald. Een citroen is iets negatiefs. In de microeconomie bestaat het zogeheten Lemons’ Problem. Dat houdt in dat asymmetrische informatie markten verziekt. Een verkoper van tweedehands auto’s kan wel stellen dat een wagen ’van een oud vrouwtje is geweest’, controleren kunt u het niet. Waarschijnlijk koopt u een kat in de zak en dat risico vermindert het economisch verkeer. Waar het leven eerst een verschijnsel was waarvan we onszelf enkel hoeven af te vragen of we de reflectie ervan willen zien, is het nu iets dat ons zomaar met citroenen kan bestoken. Dat is tegenstrijdig. En wil die autoverkoper een beroep kiezen, dat nobeler is, zoals verpleger? Vergeet het maar. Eens een autoverkoper, altijd een autoverkoper.

 

You don't need to be accepted by others. You need to accept yourself. #LoveAndBeLoved #YouAreYou #LetLifeSurpriseYou

A post shared by Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) on

Toch maakt ze hier een sterke comeback. Waar de definitie van het leven eerst varieerde, wordt er nu een derde keuze geboden in het voorheen binaire schisma van een internal of een external locus of control. Ben je een looser? Daar kunt u wel/niet iets aan doen. Niet verwarrend vinden, accepteer het gewoon.

 

Sometimes you just gotta stay silent..

A post shared by Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) on

En zit u eenmaal comfortabel in die ontkenningsfase, dan zit er eigenlijk nog maar een ding op: de klep houden. As simple as that.

 

The talking of the soul with itself..

A post shared by Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) on

En saai wordt het dan allerminst: de ziel houdt dan gewoon een conversatie met zichzelf. Is niks vreemds aan, helemaal niet.

 

Caught between a strong mind, and a fragile heart

A post shared by Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) on

Als de ziel er echter met zichzelf in gesprek is, dan ken het lichaam waar deze in huist verpletterd worden door de zwaartekracht die van die ziel en van het hart uitgaat. Dat is, wederom, weinig bemoedigend.

 

She turned her cant's into cans and her dreams into plans

A post shared by Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) on

Terwijl het nu weer wel mogelijk is om dromen te verwezenlijken. Verwarrend.

 

I'm a dreamer and I love it..

A post shared by Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) on

Gelukkig zitten we nu in een setje foto’s die wel consistent zijn, want dromen uit laten komen is een keuze en Yolanthe droomt graag. Daarmee impliceert ze dat ze erin is geslaagd om veel te bereiken: dat kan dus, gelukkig.

 

The ones that love you will never make you wonder...

A post shared by Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) on

Kennelijk houdt ze niet van haar volgers, want anders zou ze die niet letterlijk in verwondering achterlaten. Weet u wat: we kappen ermee. Want woorden betekenen toch niks.

 

Words mean nothing, unless the eyes speak them too

A post shared by Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) on