Kamer 'verrast' want € 45 miljard Grieks geld kwijt, maar dat was al jaren openbaar

En weer lijkt het erop dat sommigen hun werk niet doen. Nu is men 'verontrust' en 'verrast' over het feit dat Griekenland een pakket van € 45 miljard aan steungeld niet kan terugbetalen. Ophef!1!

Hoe zit dat met dat specifieke bedrag? De eurozone heeft een reddingsfonds ESM. Mag niet, gebeurt toch. Precies ook de oorzaak van de eurocrisis, slaat u Het Euro Evangelie er maar op na. Het ESM leent geld, met een garantie van de andere eurolanden. De opbrengs van de lening wordt naar een crisisland gestuurd, dat een eigen reddingsfonds organiseert. In Griekenland heet dat 'HFSF', het Hellenic Financial Stability Fund. Als Nederland dus een lening aan de Grieken geeft 'en alles komt terug met rente', dan is het dus het HSFS dat de terugbetaling zou moeten verzorgen. Hoe waarschijnlijk is dat?

HSFS redt banken. Griekse banken, met geleend geld. Ook als u er geen kaas van hebt gegeten, dan is toch overduidelijk dat dit een pijnlijke operatie gaat worden. Beter nemen we aan dat alles weg is. Dit is de laatste balans van het HSFS, die staan allemaal gewoon online. Het kapitaal bedraagt € 42 miljard, dat is het Europese steungeld. Inmiddels is er een verlies geleden van € 36 miljard, op zich niet heel vreemd. Van de € 42 miljard die erin is gepompt, is € 36 miljard dus weggesmolten. Dat is wat hier staat. 

Het verschil van € 6 miljard is het eigen vermogen dat over is. Dat zit vooral in aandelen van Griekse banken, die waren eerst het tienvoudige waard. Het verlies bedraagt dus 90 procent. Verder staat er nog € 2 miljard op een rekening ergens. Deze balans is van 10 oktober dit jaar. Is het dan terecht om te stellen dat het een maand duurde voordat dit vervelende nieuws de Nederlandse politiek bereikte?

De eerste jaarrekening waarin het verlies de € 30 miljard passeert, komt uit de zomer van 2015. Het is dus al meer dan twee jaar overduidelijk dat het geld weg is. Komt niet terug met rente. Staat gewoon online, voor alle fanaten die zich inschrijven voor nieuwsbrieven van Griekse rampenfondsen. Als we de drie posten (kapitaal, verlies, optelsom) naast elkaar zetten, dan blijkt dat de directie van HSFS, keurig netjes, al minstens zes rapporten naar alle Europese parlementen heeft gestuurd, die door niemand zijn gelezen. 

En in ineens is daar de verbazing.