Vastgoedprins Bernhard jr. verdient € 4.114.531,00 per jaar, is € 16.844.916,00 aan stenen waard

Met het gedeelde bezit in 590 panden is men zeker miljonair, prins of niet. Maar met de in opspraak geraakte Bernhard jr. gaat het wel heel erg crescendo. 

'Maar hoe rijk is hij dan', horen we u vragen. Het is verleidelijk om hem die € 16,8 miljoen toe te schrijven (en daarmee een salaris van dik € 4 miljoen) en dat is ook terecht. De hele kerstboom aan bv's is onderaan ingevoegd. We zijn het aan het uitpluizen, komen we nog op terug. Maar hoe zit dat met die € 4 miljoen?

Bernard jr. koopt en verkoopt panden en hij verhuurt ze: in totaal verdient hij aan in totaal 590 objecten in vooral Amsterdam en Den Haag. Sinds 2017 mag een vennootschap de microstructuur gebruiken, wat betekent dat de jaarrekening bijzonder summier is. Daarom moeten we de vorige balansen extrapoleren.

De oudste, nog beschikbare is 2009 (en daarmee 2008). Vanaf dat jaar groeit het aandelenkapitaal niet en geeft de prins wel leningen aan zichzelf. Dat is fiscaal vriendelijk, maar het is vooral een indicatie dat 'Geen Woorden Maar Daden b.v.' een koninklijke pinautomaat is, gedekt met winst op vastgoedspeculatie. Anders zou hij er zelf niet uit lenen en hadden we ook een toename van het aandelenkapitaal kunnen zien. Daar is geen sprake van. 

Tot 2011 gaat het maar zo zo. Dan neemt Prins Bernhard jr. een belang in Pinnacle, het bedrijf waar Het Parool expliciet naar verwijst. Dan gaat het een stuk beter. In 2015, de laatste keer dat hij wettelijk verplicht is een toelichting op zijn eigen vermogen te geven, zien we naast de herwaarderingsreserve ook een toename van de uitkeerbare reserve van dik € 4 miljoen. De wettelijke reserve betreft overigens de ingehouden winsten van de vastgoedbedrijven in de kerstboom onderaan. 

Kennelijk mogen we de toename in de vrije reserve als minimale jaarwinst rekeken (het betreft immers ingehouden winst, dus de jaarwinst kan groter zijn). Dan ontstaat het beeld van de prins dat we bepaald crisisproof mogen noemen. 

Als we de jaarwinsten eruit filteren, dan blijkt dat jr. een van de best betaalden van het land is. Dik € 4 miljoen per jaar, dat doet u hem vast niet na. Maar niet afgunstig worden, arm geboren worden is geen keuze, rijk trouwen wel. 

En voor de volledigheid: de lijst met bv's. Wordt vervolgd.