Vriendjes Guy Verhofstadt blazen Maltese journalist op [1/3]

Een meter of twintig ligt hij naast de weg, de uitgebrande auto van journaliste Daphne Caruana Galizia. Dat is de kracht van Semtex. Vier minuten ervoor plaatste ze nog een blog over corruptie in haar land. Via een een belastingparadijs nam het staatshoofd van het eiland waar ze woont, steekpenningen aan van familie van een brute oliedictator. Deze koopt parlementariërs om, teneinde verkiezingsfraude en geweld tegen demonstranten met de mantel der liefde te bedekken. ‘Liberale’ politici verdienen tonnen extra, dankzij rare betalingen via bedrijven die samen met de dictator investeren. Andere politici prijzen hem de hemel in, om dezelfde reden. Over welk continent we het hebben? Welkom in Europa.

Op 17 oktober van dit jaar mogen drie jongemannen naar het mortuarium van Valetta in Malta, om daar de overblijfselen van hun moeder Caruana Galiziate identificeren. De President en Premier loven een beloning uit van miljoenen voor een tip naar de dader. Opvallend genoeg wijzen de drie het af, lezen we op hun Facebook. Waarom?

De zonen vertrouwen de politie niet helemaal, of eigenlijk helemaal niet. Op Malta zit de corruptie zo diep, dat het geen zin heeft om een enkel persoon de schuld in de schoenen te schuiven en het dossier dan in een diepe la te stoppen.

De laatste column van Capuana Galizia was juist tegen Premier Joseph Muscat (1974) gericht. De sociaal-democraat heeft een goede naam in Europa. Zo regelde hij in Malta het homohuwelijk. Daarvoor was hij europarlementariër en zat hij in de commissie die de betrekkingen met Azerbeidzjan regelt. Overtuigd pro-EU, dus het zit wel snor met hem.

Zo eind 2017 begint het mis te gaan met zijn reputatie. Voormalige medestanders beschuldigen hem van corruptie. Hij zou tientallen miljoenen aan belastinggeld hebben misbruikt om bevriende bedrijven te helpen, wat in de EU verboden is. Hij zou grond hebben uitgedeeld aan bevriende politici. En hij zou regelmatig tripjes hebben aangenomen naar een rijke oliestaat, om deals te sluiten die nadelig zijn voor zijn eigen land, in ruil voor smeergeld. Over welk land hebben we het dan? Azerbeidzjan.

Waar kennen we dat land ook alweer van?