Pret met CV van Jeanine Hennis (1/2)

Nou nou! Om het Westen te destabiliseren bemoeit de Russische geheime dienst zich met het debat over het politieke lot van Jeanine Hennis. Kennelijk werkt dat zo. Het Westen is goed en de Russen zijn slecht. Daarom verstoren die nare mensen ons, door op cruciale momenten in te grijpen in onze democratie. Zo zijn ze, maar conservatief Nederland is wakker. Als er Amerikaanse verkiezingen zijn, Brexit, het Oekraïene-referendum en natuurlijk de politieke toekomst van Hennis; de waarheid is zijn leven niet meer zeker tijdens deze kantelpunten in de geschiedenis van de menselijke soort. 

Bachelor of Secretarial Sciences
Wacht even. De Amerikaanse verkiezingen de ene of de andere kant uit laten vallen, dat is voor een dictator zeer mogelijk de moeite waard. Maar Hennis, die te goedkope mortiergranaten liet inkopen maar vanwege haar complete gebrek aan kennis van en affiniteit met Defensie compleet werd veracht door alles in legergroen? Dat laatste is zonder meer waar, vraag het maar aan iemand uit uw omgeving die voor de strijdkrachten werkt (als die niet is wegbezuinigd). In ieder geval is het lastig voor te stellen dat het voor een buitenlandse spion het zweet waard is om zich te bemoeien met het lot van een politieke brekebeen. Bovendien, ze zit in een kabinet dat een maand later toch het veld zou ruimen. Hoe kan dat op welke manier dan ook de belangen van Rusland dienen? Los van wat u van Putin vindt, natuurlijk.

Hier is iets meer aan de hand. In Den Haag is een actieve lobby gaande om het CV van Hennis op te poetsen, net als bij andere VVD'ers. Dat is ook aan te tonen. Ooit schreven 925'ers dit en dit stuk over Hennis, zonder enige bijbedoeling. Het is wat u leest en niet meer en niet minder. Destijds vroeg een collega zich af hoe het CV van Hennis eigenlijk kan bestaan. 

Ze heeft namelijk een academische graad gehaald aan de Universiteit Schoevers, specifiek de European Secretarial Academy (ESA) te Utrecht of Den Haag. Daar kreeg ze een bachelor-titel. Aangezien ze in 1995 administratief medewerker werd op de ambassade in Letland vonden we dat problematisch, om de doodeenvoudige reden dat ze na 1995 fulltime heeft gewerkt, Schoevers geen opleidingen buiten Nederland aanbiedt en de bachelor/master-structuur pas tien jaar later stapsgewijs in Nederland werd ingevoerd. De 'Bachelor of Arts in Secretarial Sciences' van Schoevers kon toen simpelweg niet bestaan en hoe kan iemand iets in haar zak hebben zitten dat niet bestaat? We vonden het wat flauw om op die slak zout te leggen en het werd ook wat persoonlijk: daarom hebben we enkel de Wiki van Hennis aangepast (de bewerkingsgeschiedenis verdwijnt nooit, het IP-adres is van 925) maar iemand anders maakte onze wijziging weer ongedaan. Op Wikipedia zijn er geregistreerde gebruikers, vrijwilligers die overal informatie vandaan halen om artikelen zo juist en volledig mogelijk te maken. Er zijn ook mensen die Wikipedia gebruiken om zichzelf te pluggen. Dan ontstaat er een bewerkingsoorlog tussen de vrijwilligers en de belanghebbenden, bijvoorbeeld de persoon zelf of diens communicatiebureau.

Bewerkingsoorlog
Meestal is het onbekend met wie u die bewerkingsoorlog aan het uitvechten bent, want u ziet alleen maar IP-adressen, zoals hieronder. Maar met geluk komt u uw tegenstrander in het wild tegen. Op een wiki zien we in eerste instantie de meest recente pagina over bijvoorbeeld een persoon, maar door op 'history' te klikken, krijgen we de eventuele bewerkingsoorlog te zien, bijvoorbeeld bij Hennis. De bewerking over het CV van Hennis (de onze) is in ieder geval weggehaald door een onbekend persoon en verder hebben we er geen aandacht aan besteed. Glas, plas, etc (opklik voor groot).

Dik een jaar later is er een debat in Den Haag in verband met het Oekraïene-referendum. Een jolig menspersoon trekt ondergetekende tijdens/na de borrel aan de jas: het was degene die in opdracht van Hennis haar communicatie-adviseur de desbetreffende bewerking had gedaan. De persoon herkende uw 925-redacteur en wist ook dat het IP-adres van de eerste wijziging (het weghalen van de academische titel) bij 925 hoorde. Een leuke manier om kennis te maken, reden genoeg voor een borrel. Na iets te veel gezelligheid werd duidelijk dat de VVD dat actief doet, om het CV van alle politici wat meer cachet te geven. Waarom is dat in dit geval nodig?

Hennis had zitting genomen in een kabinet waar rechts zijn vingers bij zou moeten kunnen aflikken: weg met de belastingen en de subsidies en zeker met de subsidie-adviseur, was het motto van Rutte. Want subsidies worden vaak onder schimmige omstandigheden verstrekt, met hulp van slimmerikken die voor de aanvrager het onderste uit de kan halen. Vergeet u wat dat betreft ook niet om het verhaal van de D66-wethouder die Poolse modellen test (geen auto's!) te lezen. Het laatste wat er in zo'n ministersploeg zitting moet nemen is een gewezen subsidie-adviseur. Terecht, dat Rutte XIV deze beroepsgroep stevig aanpakt. Maar Hennis had wel eens bij KPMG gewerkt en welke functie had ze daar?

Promotie
Inderdaad, subsidie-adviseur! Grote paniek bij de marketeers, strategen en communicatiemanagers van de VVD. Hoe poetsen we het CV van politiek talent Hennis nog een beetje op? Simpel. Ze was bij KPMG geen subsidie-adviseur, maar Management Consultant. Heel simpel. In het monumentale Haagse pand wordt de jongste bediende in de batterij communicatie-VVD'ers aangespoord om achter een pc te gaan zitten en het CV van Hennis op te luisteren met werkervaring die niet bestaat. Dat is het probleem met een partij die denkt dat ze de marketing-afdeling is van een grote multinational: de waarheid maakt niet zo heel veel uit, als het lekker bekt en we hebben er niet teveel last van. Gewoon niet zo moeilijk doen. En zo geschiedde. 

Op Wikipedia is zichtbaar wie een verandering doorvoert. Gebruiker ATX heeft de gewoonte om alle pagina's die over de VVD en aanverwante onderwerpen gaan, aan te passen. Jan Roos is voor het referendum? Dan mogen we hem geen journalist meer noemen, hij is opiniemaker. En moet er geen categorie komen waarin we in een oogopslag kunnen zien hoeveel vrouwelijke bewindslieden de VVD wel niet levert? Wow! En als Rutte naar de begrafenis van Helmuth Kohl gaat, dan moet dat expliciet vermeld worden. Die Frans Weekers mag er wezen, even een mooiere foto uitzoeken: enzovoort enzovoort. 

Goed. Nu is Hennis met een druk op de knop gepromoveerd, van subsidie-aanvrager naar management consultant. Alleen is dat een beroep voor mensen die zelf minstens een paar jaar relevante werkervaring hebben, voorafgegaan door een passende academische opleiding. Logisch, hoe leert men anderen wat men zelf niet kan? De werkervaring in Letland maken we relevant, door er een opleiding bij te verzinnen. Dan verandert Hennis van het ene moment op het andere van een partijpolitiek dier dat subsidies ritselt, naar een academische vaktechneut waar je 'u' tegen zegt. Gebruiker WikiX (een mysterieus iemand) geeft Hennis een diploma van een opleiding die niet bestaat

Bankencrisis
Het grappige is dat er maar een zeer beperkt groepje mensen de wiki-pagina's van deze politici 'verbetert'. WikiX verandert de pagina van Hennis, terwij de laatste wijzigingen van dezelfde gebruiker zijn. Deze is kennelijk goed op de hoogte van het leven van Hennis maar besluit toch na twee maanden terug te komen op de eigen wijziging, over iets wat zich vijftien jaar geleden in het leven van Hennis afspeelde. Bijzonder. Niet vergeten, Ton Elias, Marc Harbers en Stef Blok hun pagina's zijn daarna aan de beurt.

Vervolgens is het belangrijk om alles wat naar subsidie ruikt, los te koppelen van Hennis. In Letland deed ze de administratie van het Phare-programma van de EU, waarbij er met heel veel subsidiegeld werd gesmeten om nog meer arme landen de euro in te rommelen. Op het hoogtepunt van de Griekse crisis (en met de Letse bankencrisis vers in het geheugen) is dat niet iets waar je achteraf electoraal punten mee scoort, helemaal niet als subsidies trekken daarna een commerciële sport werd. De VVD gooit daarom een dikke klodder digitale tipp-ex over Hennis haar CV. 

Als ze Minister van Defensie wordt, is iemand zo handig om de locatie van de gefingeerde opleiding en de titel te verwijderen. Sindsdien is haar CV zoals het nu is. Waarom is het eigenlijk handig om de locatie van de ESA te wijzigen? Simpel. Een ander communicatiepersoon had voor Hennis een Facebook-pagina aangemaakt van de ESA. Dan kan ze daar aangeven dat ze alumnus is van de ESA. Het is nog even zoeken naar berichten over een reünie van haar klas van '93, want vooralsnog is Hennis de enige die zich op deze Facebookpagina heeft aangemeld. En was iemand bij de communicatie-afdeling van de VVD namelijk zo onhandig om de ESA een fictieve locatie in Den Haag toe te dichten, in plaats van Utrecht. Daarom moet 'Utrecht' dus van Wikipedia verwijderd worden, want dat is evidente onzin. 

Zo werkt het CV-pimpen bij de liberalen. Nou heeft dit verhaal dus bijna drie jaar in een la gelegen, terwijl de genoemde borrel met een of meerdere communicatiemensen in Den Haag anderhalf jaar geleden al plaatsvond. Waarom is het dan nodig om dit nu op te bakken?