Ambtenaar Dominique Detry krijgt € 591.600,00 om zeventien jaar lang niks te doen

Inkoppertje? Wellicht, maar hij is te mooi om hem niet te delen. Ondergetekende is francofiel, daar komt het kijken naar dit soort filmpjes vandaan. De Nederlandse raamambtenaar, die kent u inmiddels wel. De 55-jarige dorknoper met boterhamzakjes, klemmetjes die de corduroy pantalon uit de buurt van de ketting van de ligfiets houden, kortpittige vrouw die om vijf uur de aardappels klaar heeft en een hobby als modelbouwer, vijftig vakantiedagen per jaar en elke vorm van arbeidsplaatsbedreigende vernieuwing wordt resoluut de kop in gedrukt: dat werk. 

Detry werkt in 2000 als ambtenaar (het wordt niet duidelijk waar) maar ze wordt 'ten onrechte' overgeslagen voor een promotie. Ook op dit moment is haar baan 'in transitie', het is even onduidelijk wat dat betekent. Om haar niet te hoeven ontslaan, krijgt ze een baan bij de bibliotheek van Namen, voor € 2.900 netto per maand. Daar hoeft ze echter geen werkzaamheden te verrichten, aangezien die er niet zijn. Als kostwinnaar ziet ze geen andere mogelijkheid dan het salaris maar te blijven trekken. Ze heeft er wel moeite mee, want ze weet dat ze niks toevoegt. Het zal vijf jaar duren voordat ze zich neerlegt bij haar functie als raamambtenaar. Ze doet nog steeds niks, maar daar zit ze niet meer mee. Een andere baan zoeken is daardoor geen optie meer, want ze is door die vijf jaar haar zelfvertrouwen kwijt. Uit eigen beweging solliciteren is er niet meer bij. Of ze niet kan worden ontslagen? Nee. Daarvoor moet ze een ernstige fout maken, maar omdat ze niets doet is dat onmogelijk. Ze heeft sinds haar nieuwe betrekking dan ook geen beoordelingsgesprek gehad dus ook die weg is afgesneden. Het gratis geld valt haar zwaar, ze heeft zelfs over zelfmoord nagedacht maar na gesprekken met haar dokter is dat van de baan. Het beste is nu om te accepteren dat ze nooit meer iets zal hoeven bijdragen voor het prima salaris, want op een gegeven moment is er het pensioen met voor haar een prettige Belgische eindloonregeling. Dan kan ze gewoon thuisblijven voor hetzelfde geld, dat is voor iedereen beter. Opkomend guurrechts meent dat de ondergang van Europa te maken heeft met de instroom van anderskokende, meer gepigmenteerde werkelozen. Of zou het toch aan de eigen decadentie liggen?