Jeroen Dijsselbloem verspreekt zich niet per ongeluk: Portugees Centeno straks geen opvolger Europgroep

Het kan iedereen overkomen: een video met een persbericht iets te prematuur opladen. Jeroen Dijsselbloem is voorzitter van de Eurogroep, feitelijk de raad van commissarissen van de Europese steunfondsen om zwakke broeders te helpen. Op 12 januari 2018 wordt er geheel open, eerlijk en transparant gestemd over zijn opvolging. Het is dus onmogelijk dat hij van tevoren weet wat die uitslag zal zijn, waardoor hij zich verspreekt en zo verklapt dat hij nu al weet dat het een Portugees gaat worden (na precies twee minuten). 

Centeno (mooie naam) is een wiskundige uit Lissabon, die daarna de politiek in ging. Hij heeft jaren voor de centrale bank van Portugal gewerkt. Best een geschikte peer dus, een rustige vakidioot zonder smet op het blazoen. Het moest voor de verandering iemand uit Zuid-Europa zijn, want die eurocrisis, daar zitten we toevallig met zijn allen in en gedeelde smart is halve smart. Zo denkt u helemaal niet, maar Dijsselbloem versprak zich dan ook niet.