Inval FIOD bij Neckermann (maar wie is die mysterieuze eigenaar, Osman Boyraci?)

Vers in de inbox: de FIOD verpest pakjesavond voor Neckermann. Wat een timing. Neckermann zit al langer in de hoek waar de klappen vallen. Na teleurstellende resultaten is het een keer verkocht, de huidige eigenaar heet Readen Holding Corporation uit Naarden. Zou er echt iemand uit Naarden komen die denkt: 'Readen Holding Corporation, dat doet het dorpse karakter eer aan'? Nee, inderdaad. 

Readen publiceert in Nederland geen jaarrekeningen. De FIOD zal ons vast niet meteen willen vertellen wie er dan zojuist is aangehouden, dat hoeft zelfs niet geprobeerd te worden. En bij Readen nemen ze ook de telefoon niet meer op. Maar als een Nederlandse partij om welke reden dan ook gelden zou willen wegsluizen naar het buitenland (het zou om € 5 miljoen gaan) dan vinden we het eindstation vaak in een brievenbusje in een van onze handelspartners. Hier is dat niet anders. 

Een beetje zoeken in de database van de SEC leert dat Neckermann onder een Amerikaanse beursgenoteerde vennootschap hangt. Ook een leuk weetje: Neckermann begon in de jaren '40 in Duitsland maar kende daarna een sterke Europese expansie. 

De balans lijkt gezond, met een eigen vermogen dat vorig boekjaar half zo groot is als het balanstotaal. Het grootste deel is echter een onduidelijke herwaarderingsreserve. Een jaar later (juni 2017) is die dusdanig geslonken dat het eigen vermogen met 99% procent daalt, zodat er net niet helemaal niks overblijft. Magic

Dan verwacht je dat het aandeel instort, maar dat gebeurt ook niet. Vreemd, bij een 'beursgenoteerd bedrijf'. 

70 procent is dan ook in handen van een controlerende aandeelhouder genaamd Osman Boyraci. Dat is echter een grote onbekende. Weet u wie dat is? Zoeken we intussen verder.