Belastingadviseur vertelt hoe u met BTW-aangifte Mediahuis kunt zieken (en meer)

Beste redactie van 925,

Als professie heb ik 31 gegooid bij Mexen en ben ik btw-adviseur geworden. Als gevolg daarvan mag ik om de zoveel tijd kijken hoe een btw-aangifte wordt ingediend. Een van onze Nederlandse werkmaatschappijen maakt daarbij gebruik van de diensten van fiscaal-online. Deze heeft via een interface toegang tot de systemen van de Belastingdienst zodat je niet via de website van de Belastingdienst hoeft in te loggen maar dat dus via een website van een externe partij kan doen. "Interessant", is de reactie die je als beste kunt verwachten op zo'n opening, maar dit is bijkans echt interessant te noemen.

Het punt is namelijk, dat je via deze manier namens elk bedrijf waarvan je het btw-nummer hebt in Nederland aangifte kan doen. Hier kwam ik achter nadat Nederlandse btw-registraties van buitenlandse vennootschappen doodleuk kon worden toegevoegd. Zonder verificatie via een brief naar het vestigingsadres (waar het wachtwoord bij zit), sms, DigiD of wat dan ook. En dat dodelijk simpel.

Stappenplan:

Stap 1: Je voegt een bedrijf toe

Zoals je ziet heb je geen moeilijk te vinden gegevens nodig. Het btw-nummer van De Persgroep Nederland BV, om maar iets te noemen, is NL810828662B01. Verdere gegevens over dit nummer zie je hier.

Als je op Toevoegen klikt heb je het toegevoegd. Klaar.

Stap 2: Je doet handmatig een btw-aangifte opstellen

Laten we zeggen: 10 miljoen te betalen btw, 0 terug te vragen. Voor hun zure stukjes in het NRC.

Stap 3: Klik op versturen

Je klikt op versturen en klaar. Dit heeft hetzelfde effect als inloggen op de Belastingdienst-site met de inloggegevens en wachtwoord van De Persgroep Nederland en aldaar de aangifte te doen. Alleen doe je dat nu natuurlijk zonder inloggegevens en wachtwoord van de Persgroep.

En dat is alles.

Ik kan me niet voorstellen dat voor andere aanbieders van aangifte-software of aangifte-websites wel een extra verificatie vereist wordt. En dit geldt zo te zien niet eens alleen voor de btw-aangifte, ook Vpb-aangiftes kunnen handmatig ingediend en verstuurd worden zonder dat enig tastbaar bewijs wordt gevraagd (ter achtergrond: nieuwe btw-ondernemers krijgen normaliter van de fiscus twee aparte brieven om online aangifte te kunnen doen via belastingdienst.nl: een met het inlognummer en een met het initiële wachtwoord). Vandaag kunnen jullie de btw- en Vpb-aangifte indienen voor alle bedrijven waarvan je het btw-nummer kent of kunt vinden. En dat is van een boel.

Naast De Persgroep zou je natuurlijk voor het testen het btw-nummer van een zelfstandige kunnen proberen. Dan zie je ook dat het werkt. 

Nu, kun je er mee frauderen? Met een beetje moeite wel. Heel veel bedrijven in Nederland hebben geen bankrekeningnummer doorgegeven aan de fiscus voor de teruggaven omdat ze, en dat is vrij gezond teken dat het goed gaat met het bedrijf natuurlijk, altijd moeten betalen. De fiscus heeft dus niets. Indien dan een teruggaaf-verzoek wordt ingediend (stel dat Bedrijf X BV in Nijmegen 50.000 euro btw wil terugvorderen) dan komt er een formulier van de fiscus waarop het rekeningnummer moet worden ingevuld. Als die brief onderschept wordt dan kun je daarop je rekeningnummer invullen. Of je stuurt zelf heel assertief het formulier op, dat mag immers weer: https://www.sra.nl/vaktechniek/fiscaal/praktisch/formulieren/opgaaf-wijziging-rekeningnummer-ondernemers-belastingdienst. Bij bedrijven met tientallen holdings valt een wijziging van het rekeningnummer echt niet op. Zeker als dat zo'n dooie tussenholding is (AkzoNobel Asia BV of zo). Of nog beter: gebruik een BV bij een trustboer, die openen toch maar een keer per kwartaal de post op de Zuidas. Wel even katvanger vinden natuurlijk, of snel rekening openen bij Bunq en dan doorsluizen naar een Oostblok-land naar keuze. 
 
Je kunt op fiscaal-online een gratis account aanmaken, echter voor het indienen van een aangifte moet een credit/licentie worden betaald (100 euri zo te zien). Je kunt ook betalen via een automatische incasso (naast een creditcard of ideal) dus dat is ook niet bepaald onmogelijk om gratis af te nemen en weinig sporen achter te laten. Maar goed, ook al betaal je er zelf voor, dan krijg je er dus nog steeds een best mooi verhaal voor terug
 
Cheers!