Oei Mikhail Fridman, nu valt FIOD bij uw Amsterdam Trade Bank binnen!

De Amsterdam Trade Bank (ATB) in de Gouden Bocht, klinkt dat even VOC. In werkelijkheid is het een dochterbedrijf van Alpha Group uit Moskou, u kent ze van het omkoopschandaal in de telecomsector van Oezbekistan. FTM weet te vertellen dat de FIOD vorige week onaangekondigd op de koffie kwam in verband met een andere, oudere omkoping. 

ATB kent u van de Kamerplant Tour. De bank verzorgde belastingontwijkfeestjes in de Nederlandse ambassade van Oekraïne: dat is hoe de rijkste man van dat land, Rinat Akhmetov, op het idee van een brievenbus op de Zuidas is gekomen. De logo's van DTEK en ALPHA zijn duidelijk zichtbaar op de foto van de Nederlandse ambassade, die ze maar snel van hun Facebook hebben verwijderd. Maar Fridman, een van de rijkste mannen van Rusland, heeft zelf hier zelf ook een deel van zijn $ 15 miljard aan eigen vermogen geparkeerd. 

Negen maanden geleden bevielen we van deze analyse van de balans van ATB: die bank wordt stilletjes geliquideerd. Nu weten we dus waarom. Jammer, Fridman was een van de weinige Nederrussen met groene vingers waar we ook echt miljoenen aan verdienden. Wordt vervolgd.