Achteraf hypnotiserend: debat Roemer en Rutte over eigen risico in de zorg (2012)

Jammer toch, dat de fuzzy bear van de SP de pijp aan Lilian geeft? Kan men vinden. Maar het is een leuk excuus om oud nieuws nog eens op te bakken. Bij de verkiezingen van 2012 ging hij hard onderuit tegen Mark Rutte, die hem een lesje politiek bedrijven gaf. Het heeft allemaal met presentatie en voorbereiding te maken, niet zozeer met de juistheid van de inhoud. 

Roemer vindt het een slecht idee dat de VVD het eigen risico wil verhogen. Volgens Rutte is daar geen sprake van, het wordt in alle rust ontkend. Er volgt dan een opsomming over de betaalbaarheid van de zorg. Dat is ook een problematisch dossier en het verhogen van het eigen risico is dan een logisch middel, wat men ook van het morele aspect vindt. Zo zijn eigen risico en premie communicerende vaten, als de een stijgt kan de andere omlaag. Maar het gaat er even om dat hier wordt ontkend dat het eigen risico in de zorg zal stijgen. Roemer laat dat over zich heenkomen en verliest daarna de verkiezingen. Rutte wordt weer premier en wat betekent dat voor het eigen risico? 

Dat stijgt natuurlijk gewoon. Stond ook in het verkiezingsprogramma van de VVD, letterlijk met zoveel woorden. Roemer haalt nog huisartsbezoek aan en die wordt inderdaad specifiek genoemd in het liberale verkiezingsprogramma: daar gaan we vanaf 2012 voor moeten betalen. Rutte zet zijn belofte in daden om en een jaar later stijgt het eigen risico met dik 50 procent. Niemand die er wat van zegt. Daarom, politiek is hypnotiserend.