Zuhoor al-Qaisi: 'ISIS is tijdelijk verslagen, gaat ondergronds, komt zéker terug'

Het lijkt erop dat ISIS verslagen is, want op de laatse landkaarten van het conflict links en rechts van de grens tussen Syrië en Irak zijn ze niet meer te vinden. 

Dan zou je verwachten dat er massa's strijders gevangen zijn genomen, of ergens gesneuveld zijn. Maar beelden die een antwoord geven zijn nauwelijks te vinden. Mogelijk keren de buitenlandse strijders terug naar de landen waar ze oorspronkelijk vandaan komen, met alle gevolgen van dien, ook voor Nederland. We weten immers simpelweg niet waar ze gebleven zijn: toen ISIS nog op de kaart stond (letterlijk) konden we het probleem tenminste lokaliseren. Daarom, waar zijn die strijders gebleven en is ISIS wel voorgoed verslagen?

We vragen het onze eigen Zuhoor al-Qaisi: ze vluchtte in 2015 zelf voor ISIS, dus ze weet waar ze het over heeft. 

Zuhoor, het lijkt erop dat ISIS verslagen is. Klopt dat volgens jou?

De belangrijkste spelers in dit conflict kunnen een vijand eigenlijk goed gebruiken. Je zult straks zien dat ISIS nog een paar locaties in de woestijn weet te bezetten, op de grens van Syrië en Irak. Maar in de recente campagne [van de legers van Syrië, Irak en de Syrische Koerden, red.] tegen ISIS zien we iets geks: enorme territoriale verschuivingen zonder veel beelden van gesneuvelde, overlopende of krijgsgevangen strijders van ISIS. Daarom, waar zijn die dan gebleven? Ze mochten dus soort van ontsnappen. 

Immers, Irak en Syrië wisten recentelijk hun gemeenschappelijke grens weer in te nemen. [zie hierboven het item van Vice over de geschiedenis van die omstreden grens, red.] De bondgenoten Hezbollah, Assad, Bagdad en Iran hebben nu een landverbinding wat strategisch er handig is. Daarom is ISIS voorlopig geen echte militaire bedreiging meer voor hen. Zo ontstaat het voordeel van een handelbare vijand: in potentie erg gevaarlijk, maar wel onder controle. Vergelijk het met een grote beer die je in een kooi hebt weten te lokken. Dat rechtvaardigt wel een constante noodtoestand in de vier genoemde landen, erg prettig voor elke dictator. 

Wat denk je dat er in de toekomst gaat gebeuren?

Ten eerste zullen de ondergedoken strijders hun aanwezigheid kenbaar maken. Autobommen, aanslagen op Sjiitische moskeeën, markten in Bagdad of Damascus. Omdat ze nooit echt compleet verdreven zijn, denk ik dat ze een comeback zullen maken. Als de tijd rijp is maken ze die comeback met een nieuwe campagne. Dat kan ook in een ander land zijn waar chaos heerst. Maar, vroeger of later, ISIS komt terug.