Stichting Lezen en Schrijven: 'je moeder is te dom om de bus te pakken, wij maken denigrerende peperdure filmpjes' #Go Mama

Dat zwakke beestje dat achter het aanrecht, met tranen van weemoed wegens gemiste kansen, de piepers staat te jassen, is dat geen moeder? Een zogeheten vrouw, zo’n frêle schepsel dat moeite heeft met het lezen van de haltetijden bij de bus, wat veroorzaakt dat ze misschien niet op tijd bij het UWV is om de uitkering op te halen?

Internetbankieren op het internet
De website Go Mama van Educatie voor Vrouwen met Ambitie (EVA) geeft lessen aan moeders, zodat ze economisch zelfstandig kunnen worden. Alleen is het allemaal zo denigrerend en betuttelend, dat een vrouw die geen zelfbeeld heeft dat lager is dan dat van het orgiezeil van Patricia Paay, het wel uit haar hoofd laat om eraan te beginnen. Want wat leer je bij Go Mama?

Internetbankieren, dat wist u misschien niet, is er handig.

Een ander nieuwtje is wellicht ook dat internet nodig is, teneinde te kunnen internetbankieren. Dat verband legt een vrouw natuurlijk niet zelfstandig. Hoe ze zonder internet deze informatie over internet, op het internet, tot zich zou kunnen nemen blijft evenwel een raadsel.

In dit filmpje dat ook op tv is uitgezonden, werd gesteld dat vrouwen vaak moeite hebben om te kijken hoe laat de bus vertrekt. Really?!

Wat is een 'vacature'?
Daarom is er de cursus over in- en uitchecken met een OV-chipkaart, die een half uur duurt. Die een half uur duurt. Die een half uur duurt. Die een half uur duurt.

Bent u moeder, en denkt u: ‘ik kan dat helemaal niet, zo’n stuk plastic langs een bliepje trekken en dat bij het uitstappen nog eens doen’, weet dan dat u meer kunt dan u denkt. Probeer het eens! Bliep bliep. He, dat was niet zo moeilijk.

Die OV-chipkaart helpt het arme moedertje niet alleen om bij het UWV te komen, voor een baan geldt dat ook. Werk zoek je met wederom dat vermaledijde internet. En als u ergens op zoekt, dan is het belangrijk om na het selecteren van iets op enter te drukken. Ook hier is het de vraag hoe iemand die dat niet al wist, op een website terecht kan komen waar dat wordt uitgelegd.

Overigens best belangrijk, mocht u overwegen te reageren op een vacature: wat betekent dat woord eigenlijk?

Iemand die reageert op een vacature zonder te weten wat die term inhoudt, is dusdanig economisch onzelfstandig dat een cursusje op het internet het verschil niet gaat maken. Vrouwen helpen door ze een zetje in de rug geven is natuurlijk prima, maar hier veronderstelt iemand dat miljoenen vrouwen in Nederland het leervermogen van een gevulde koek hebben.

Belastingdruk
Als u een beetje weet hoe deze site redeneert, dan vermoedt u waarschijnlijk ook dat dit een uit de hand gelopen gesubsidieerd projectje is. Dat noemen ze het budget oprekken: om te voorkomen dat een budget in de komende jaren minder wordt, moeten we nu alles wat we nog hebben liggen, stuksmijten. Alleen zo is het te verklaren waarom er aanbod is waar geen vraag naar bestaat. Dat blijkt wel uit het Youtube-kanaal van de makers van de site. Honderden filmpjes, met soms letterlijk maar een tiental kijkers. Logisch, filmpjes met ondertitels om mensen te helpen die niet zo goed kunnen lezen en schrijven, dat is bepaald geen garantie op een kijkcijferkanon.

Een aanbod dat volgt op een gebrek aan vraag dus. Experts noemen deze vorm van economische mismatch ook wel ‘subsidie’. Heel veel problemen in de Westerse wereld en zeker ook in Nederland zijn te wijten aan dat begrip. Het in een put te gooien geld komt ergens vandaan, namelijk de werkende belastingbetaler. Als dat een dame is met een laag salaris, dan is het de corresponderende belastingdruk van de subsidie die haar het leven zuur maakt. Mocht ze meer gaan verdienen, dan is het helemaal raak.

Dit project is het werk van de Stichting Lezen en Schrijven, de feestbeesten die richting de € 100 miljoen aan belastinggeld hebben uitgegeven aan de bestrijding van analfabetisme. Ooit was het een club van vrijwilligers, maar toen Prinses Laurentien in 2004 een baantje nodig had, werd SLS omgetoverd tot een club met 75 man in dienst, inclusief CEO die meer dan een ton moet verdienen. De stijging in het FTE is enkel mogelijk dankzij een verhoging van de subsidie, gegeven door toenmalig Minister van OC&W Marja van Bijsterveld. Drie maal raden waar ze nu werkt.

Bestseller
Het grappige aan SLS is dat het niet weet waar het het geld aan moet uitgeven. Er is een positieve correlatie met het aantal analfabeten en het aantal FTE bij SLS, zagen we in het tweede artikel over de club. Effectief in bestrijding mogen we dat niet noemen. Geld gaat vooral op aan feestjes, waarbij een René Froger voor € 12.000 per avond wordt ingevlogen. Eerder schreef de toenmalige directeur Laurentien een kinderboek (‘de Sprookjessprokkelaar’) dat van illustraties werd voorzien van een man (l) die eruit ziet alsof je hem uit de buurt van de ballenbak van de McDrive moet houden. Niemand wilde het werk hebben.

Daarom gebruikte Laurentien de bankrekening van SLS, die vol stond met subsidiegeld, om de complete oplage te kopen en ongevraagd naar alle scholen en bibliotheken op te sturen. Door dat cirkeltje maakte ze van zichzelf de eerste bestsellerauteur van Nederland die voor de volle honderd procent afhankelijk is van eigen inkoop.

Het is deze SLS die verantwoordelijk is voor de Go Mama-campagne. Die krijgt elk jaar € 10 miljoen aan subsidie van de overheid.

Uit de private sector komt nog eens een € 500.000, eigenlijk alleen van Bill & Melinda Gates Foundation. Die stichting wil publieke bibliotheken wereldwijd versterken, dat ze zo de complete oplage van de Sprookjessprokelaar in hun maag gesplitst hebben gekregen zullen ze waarschijnlijk niet weten.

Consultants van meer dan een ton
Behalve die twee posten komt er jaarlijks € 12.300 binnen van Nederlandse particulieren. Dat is prima, als daar een vrijwilligersorganisatie van gerund moet worden, want dat was SLS. Dat er nu 75 man op de loonlijst staan die geen meetbaar positief effect op de samenleving hebben is enkel mogelijk dankzij subsidie. Als we de verstorende werking van SLS en subsidie in het algemeen willen becijferen, dan mogen we zeggen dat er van elke achthonderd euro die SLS spendeert, er één vrijwillig door de samenleving is gestort en de rest, € 799, ongevraagd van uw rekening wordt getrokken. Voor die € 12.300 kan tegenwoordig niet eens een maand huur aan de Parkstraat in Den Haag worden betaald.

Overigens zijn de loonkosten flink gestegen van 2015 op 2016, van € 3 miljoen naar € 4 miljoen. Dat komt vooral door een verbetering van de arbeidsvoorwaarden, uit intern onderzoek bleek dat de feestbeesten niet genoeg verdienden. Om de organisatie te versterken is er nog eens € 800 duizend uitgegeven aan externe consultants en projectmedewerkers: dat is een stijging van 100 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Interne medewerkers verdienen gemiddeld € 73.000 per jaar, een externe consultant gemiddeld € 121.000.

Hoe zit het dan met dit project, Go Mama? In de resultatenrekening mogen we lezen dat er een uitgave van € 1,8 miljoen is begroot voor 2016. Zonder opgaaf van reden staat er vervolgens dat slechts de helft is gerealiseerd. Anders gezegd: wat geleverd zou moeten worden, is er nog niet.

Voor EVA is in totaal € 3 miljoen begroot. Eind 2015, halverwege het project, besluit OC&W daar nog eens € 400.000 bij te doen, gewoon zomaar.

Hobbybaantje
Problematisch is dat wel, want nu moet er nog meer geld uitgegeven worden aan een project waarvan de voortgang stokt.

Maar een subsidieslurper die elk jaar opnieuw om geld moet bedelen, heeft efficiëntie als vijand. Scherper geld uitgeven betekent dat de subsidie in een volgend jaar kan dalen. Daarom worden de miljoenen op de rekening van SLS maar stukgeslagen op een website waar letterlijk geen hond naar kijkt, evenals de snelste manier om belastinggeld via media te verbranden: de genoemde tv-campagne. SLS is daar niet heel goed, geld verkwisten, want ondanks die campagne, de verhoging van de salarissen en de € 800.000 die vanuit het niets aan externe, dure consultants is uitgegeven, stijgt het banksaldo in 2016 nog steeds met 25 procent. Terwijl scholen moeten bezuinigen op onderhoud, bestaat de balans van SLS voor twee derde van de balans aan dood geld, namelijk voor een bedrag van € 6,5 miljoen.

Leuk, zo’n koningshuis, met allemaal prinsesjes enzo. Maar deze heeft een wel heel duur hobbybaantje. Want SLS heeft vorig jaar 30 filmpjes op Youtube gezet, waarvan er eentje zestien views heeft. Dat betekent dat SLS per filmpje een indrukwekkende € 300.000 aan kosten moet maken. In de tienjarige historie van deze site is dat toch echt een record, als het om waargenomen verkwisting gaat.