De hele Balkan komt bij de EU: in 2018 'onomkeerbaar', voor 2025 'gerealiseerd'

Leuke anekdote. De redactie van uw favoriete blog kreeg een vertrouwelijke tip over Albanië. Dat komt gewoon bij de EU, met alle zeer nadelige gevolgen van dien. De tip kwam niet echt goed over, omdat die redactie compleet lam was. Is dat normaal gedrag, zo overdag? Zeker wel. U herinnert zich de rampzalige wedstrijd van Nederland tegen Spanje in Zuid-Afrika, in 2010. Het leek meer op Taekwondo. In 2014 kwam de revanche, dus heel Europa zit dan aan de buis gekluisterd. 

Precies op dat moment wordt besloten om Albanië het lidmaatschap aan te bieden. Ook dat is een aspect van Het Euro Evangelie: de mensen willen het niet, dus doen we het als ze niet opletten. We schreven hier in 2014 en 2015 al over en nu is het zover, zeker ook voor Servië. het hoge woord is eruit, de hele Westelijke Balkan komt bij de club. In 2018 wordt het 'onomkeerbaar' gemaakt en voor 2025 is het zover. 

Het gaat dan om Bosnië, Servië, Montenegro, Kosovo, Albanië en Macedonië. Hé 925, kunnen jullie niet met een overzichtelijke reeks komen, per land, met alle redenen waarom we dit echt niet moeten doen, waarbij er een focus op grote fouterikken met markante koppen ligt? Natuurlijk. Komt eraan. 

Overigens is dit een duidelijk gevolg van Brexit. Commissaris Federica Morgherini gaf al aan dat Brexit laat zien dat het in de EU ontbreekt aan mensen die er erg enthousiast over zijn. Om dat op te lossen, laten we mensen toe dat het wel geweldig vinden. Dat klinkt als het statement van een waanzinnige, maar ze zei het in 2016 toch echt.

Echt een topidee. What could possibly go wrong?