Told you so: fraudeschandaal Letland én ECB, land had nooit euro moeten krijgen

Het zijn twee schijnbaar ongerelateerde gebeurtenissen. De Amerikaanse overheid verbiedt het de Letse bank ABLV om in dollars transacties te doen. Intussen wordt een directielid van de Letse centrale bank (en dus ook van de ECB, houdt u dat in het achterhoofd) gearresteerd wegens fraude. ABLV wordt geconfronteerd met spaarders die hun geld weghalen en heeft nu noodsteun nodig van, indirect, de ECB. Zijn we hier weer goed geld naar een Russische witwasbank aan het smijten, net als bij Parex? Daar lijkt het wel op. 

Latvia's banking sector rocked by U.S. probe, central bank chief's detention https://t.co/iGcNgPnICU pic.twitter.com/ArPkg9Ysg7

— Reuters U.S. News (@ReutersUS) February 19, 2018

Zwartspaarder
Dat Parex was een bankje in Letland maar met een Russische slogan: 'Letland, net iets dichterbij dan Zwitserland'. Wat zou dat nou voor club zijn? Toen het omviel kreeg Letland geld van de EU om de bank te saneren, wat verboden staatssteun is. Letland stak zichzelf in de schulden om de Russische zwartspaarder te redden, wat volgens insiders het gevolg is van omkoping van de overheid. De premier krijgt dan privé giften toegestopt van de bankier om geld uit de staatskas te gebruiken om een foute bank te redden. Door de extra schulden die dat tot gevolg heeft, voldoet Letland waarschijnlijk niet aan de eisen om de euro te mogen invoeren, maar dat werd allemaal gedoogd.

Dat betekent dat we een bankwezen in onze muntunie hebben toegelaten dat geld verdient aan financiële dienstverlening aan Russische maffiosi. Dat is niet iets om heel blij van te worden. In de eurozone laten we belastingbetalers van het ene land bloeden voor de banken van andere. Als een land (vooral Cyprus en Letland) fiscale vluchthavens zijn voor de maffia, dan bezuinigen we in Nederland om elders crimineel geld te garanderen. Maar hoe herkennen we zo'n maffiabank eigenlijk?

Dat Parex was en is makkelijk. Als 'Europese' bank heeft het een dochterbedrijf dat in het Russisch reclame maakt voor een illegale constructie. Russen mogen hun contanten stallen op naam van de bank zodat hun identiteit geheim blijft, terwijl ze wel gebruik kunnen maken van Europese bancaire diensten. Het staat er open en bloot. 

Springplank
Hoe zit dat met ABLV? Er zijn drie hints dat we niet met een Europese bank te maken hebben, maar met een Russisch witwasvehikel. Ten eerste is de rentemarge belachelijk hoog, wat doorwerkt in de rest van de jaarcijfers. Zwartspaarders krijgen geen rente, dat is een vergoeding voor het feit dat de bank vuilniszakken met fout geld via kofferbakken in tochtige steegjes aangeboden krijgt. Ten tweede zitten alle feitelijke aktiviteiten buiten de eurozone. Kantoren in Moskou en Kiev halen het foute geld op, dus daar is het klantcontact. In het statutaire thuisland zit enkel een skelet van een bank. Ten derde is de bank in handen van een of twee oligarchen die persoonlijk garant staan voor de zwarte centen. 

ABLV krijgt € 80 miljoen aan rente, terwijl het maar € 20 betaalt. Dat is lekker binnenlopen. Ter vergelijking: bij Rabobank is de rentemarge maar half zo groot, terwijl die bank toch echt meer schaalvoordelen zal kennen. ABLV betaalt ook geen vennootschapsbelasting. 

Verder is het jaarverslag ook duidelijk over de andere twee vragen. Er staat een enkel kantoor in Riga, de hoofstad van Letland. De rest van de aktiviteiten zit enerzijds in landen als Rusland en Oekraïne en anderzijds Luxemburg en Zwitserland. Verder zijn er drie mensen die alle zeggenschep hebben. 

Wat dit ons leert? We waren zo enthousiast om dit land de euro in te krijgen, dat we er een springplank van fout Russische geld hebben gemaakt. Daarom is de bancaire sector in dat land door en door verrot en de corruptie rijkt tot de directie van de centrale bank. Omdat alle presidenten van centrale banken in de eurozone samen de directie vormen bij de ECB, raakt ons hele financiële stelsel besmet. We zijn dus veel te happig op het toelaten van nieuwe probleemgevallen, terwijl we nog moeten beginnen met het opruimen van de rotzooi bij de Grieken en de Italianen. Dat is Het Euro Evangelie in optima forma.

Weet u dat ook weer.