Russen sturen moderne SU-57 naar Syrië na 'honderden gesneuvelden': fijne escalatie

De Syrische burgeroorlog wordt er niet minder complex op. Putin stuurde minstens twee hypermoderne straaljagers naar een luchtmachtbasis daar. Het is duidelijk een signaal naar de Amerikanen, omdat die eerder dit jaar een groep van misschien wel honderden Russische huurlingen heeft weggevaagd.

Geen Nederlandse luchtmacht meer
Dat kan nog een vervelende escalatie worden. De SU-57 is het Russische antwoord op Westerse 'stealth-fighters', met een lage waarneembaarheid op andermans radar. De Amerikanen formuleerden in de jaren '80 van de vorige eeuw al de behoefte aan zo'n vliegtuig. Dat resulteerde in de F-22, die sinds 2003 prima functioneert, en de F-35, die hopeloos mislukt is. Ook Nederland heeft zijn hoop op dat toestel gevestigd, wat betekent dat we binnen afzienbare tijd geen functionerende luchtmacht meer hebben: maar dat terzijde. 

Door het einde van de Koude Oorlog is de ontwikkeling van de Russische tegenhanger op de lange baan geschoven. De SU-57, zoals deze heet, zou aanvankelijk in de jaren '90 in gebruik worden genomen, maar op dit moment zijn er niet meer dan een tiental geproduceerd. De fabrikant wil er 55 leveren voor 2020. Het enige nut van het toestel is dat het minder zichtbaar is voor die van de Westerse coalitie waar Nederland ook in zit, genaamd 'Inherent Resolve'. 

Daarom lijkt het een signaal te zijn naar met name de Amerikanen en dat heeft een logische verklaring. Rusland maakt gebruik van huurlingen, wat het makkelijker maakt om officiële betrokkenheid te ontkennen. In het Oosten van Syrië, bij Deir-ez-Zor, was een grote groep huurlingen samengetrokken om het regeringsleger van Syrië te helpen met het innemen van een belangrijk olieveld. Dat was juist door de Koerden veroverd op ISIS, maar Assad kan de inkomsten eruit niet missen. Die Koerden worden weer ondersteund door Amerikaanse instructeurs die kennelijk bedreigd werden in hun veiligheid. Dat laatste rechtvaardigde volgens de Amerikanen de actie. Je kan veel van ze zeggen maar ze pakken dingen wel grondig aan. Mogelijk honderden Russen en andere bondgenoten van Assad kunnen het niet meer navertellen

De Amerikanen gebruikten helikopters, drones en straaljagers in een slachtpartij die twee uur duurde. Het zou bijzonder risicovol zijn voor de Russische luchtmacht om te komen helpen, want de grote straaljagers zijn van vele kilometers afstand zichtbaar. Dat geldt niet voor de Su-57. Dit lijkt daarom te impliceren dat de Russen in een volgende soortgelijke situatie niet wachten tot het over is. De oorlog in Syrië escaleert en een veldslag tussen de Amerikanen en de Russen wordt steeds waarschijnlijker. Had iemand dat boek 'The End of History' nog gelezen?