Fraude bij eigenaar Anbang, eigenaar verzekeraar Vivat: 'dat houden we onder de pet'

Pijnlijk. Anbang, het Chinese wonderbedrijf dat verzekeraar VIVAT (eigenlijk het verzekeringsdeel van het ingestorte SNS Reaal) opkocht staat onder curatele van de Chinese overheid. Iets met fraude en wanbeheer. Maar mocht VIVAT destijds niet alleen verkocht worden als Anbang helemaal kosjer zou blijken te zijn?  

Anbang is het geesteskind van Wu Xiaohui, een Chinese vijftiger, ondernemer en miljardair (wel krap aan). Hij is vooral bekend van de aankoop van het Waldorf Astoria, voor $ 2 miljard. Het balanstotaal van zijn Anbang, vooral een verzekeraar, bedraagt $ 120 miljard. Anbang is bijzonder intransparant, in China gelden nu eenmaal andere boekhoudregels. Wel is duidelijk dat de Chinese overheid via staatsbedrijf Sinopec 20 procent van de aandelen bezit. 

In 2015 probeerde de Nederlandse overheid VIVAT te verkopen, waar de verzekeringsaktiviteiten van SNS Reaal in waren ondergebracht. Nederland was door het instorten van de bank-verzekeraar eigenaar geworden en dat was slechts tijdelijk acceptabel. VIVAT zou aan Anbang mogen worden verkocht, zo lezen we in de Kamerstukken over het debat, als het aan de volgende eisen zou voldoen (opklik voor groot):

Dat valt dus even tegen. 

In de antwoorden op die Kamervragen bleek dat DNB als toezichthouder nooit zal communiceren wat de uitkomst van een onderzoek is. Letterlijk staat er:

Dat betekent dat we het premiegeld van 3,5 miljoen Nederlandse klanten, zo'n € 2,5 miljard per jaar bij een balanstotaal van € 60 miljard, in een zwart Chinees gat kiepen waarvan we geen idee hebben wie er aan het roer staat, maar wel dat er sprake is van fraude en wanbeheer. 

Dat hebben we goed geregeld.