Hoe vindt u een zeekoe? [925 natuur]

Zeekoeien zijn niet zo moeilijk te vinden, als je weet waar ze zitten. Maar dat is eigenlijk met alles zo. Alleen is dit eigenlijk een doejong. Er is een groep aan de zee aangepaste zoogdieren, de zeekoeien, maar daar vallen ook manatees onder. Deze groep heet de Sirenia. De doejong heeft een inmiddels verdwenen neef die tonnen woog, maar een paar eeuwen geleden is deze Stellerzeekoe tot uitsterven toe bejaagd.

Deze doejongs leven in de Indische oceaan, zoals deze, aan de oostkust van Afrika. Ze wegen tot vierhonderd kilo en komen nooit meer aan land, het zijn complete zeegzoogdieren. Overdag eten ze zeegras en 's nachts drijven ze een beetje. Ze duiken niet dieper dan een meter of twaalf en kunnen tot acht minuten onder blijven. Dat is niet heel lang. 

Doejongs hebben met de andere zeekoe-achtigen een evolutie van ongeveer 50 miljoen jaar. Toen leefde er een gemeenschappelijke voorouder met zowel walvissen als olifanten. Het beestje dat het water uitgaat om het land te koloniseren is spreekwoordelijk, maar zijn dus ook zoogdieren geweest die weer terug naar zee gingen. 

Omdat ze in ondiep water leven, hebben ze weinig natuurlijke vijanden, op mensen na natuurlijk. Een grote haai kan er een te grazen nemen, maar dan moet die van een dergelijke omvang zijn dat deze niet in ondiep water past. Bij gevaar neemt dit verder compleet onschadelijke dier met een paar slagen afstand van de dreiging.

Het beest is kwetsbaar, maar op de plekken waar deze nog voorkomt zijn er meteen duizenden te vinden. Als we er een beetje zuinig op zijn hoeft 'ie niet uit te sterven. 

Weet u dat allemaal ook weer. 

Zou er een bruggetje met de euro zijn? De beloning is een best goede fles wijn.