Mail inzake crowdfunding Gilly Emanuels (mocht u hem niet hebben gehad)

Beste volger van 925/FTM of Café Weltschmerz,

Namens Gilly Emanuels wil ik u hartelijk danken voor de toegezegde steun. Ik heb haar en haar advocaat Richard Korver gesproken, van het eerste hebben we een Facebookfilmpje:

Puntsgewijs is het volgende recentelijk gebeurd of naar boven gekomen:
 
* Mevrouw Emanuels is verdachte en gaat vervolgd worden voor mishandeling, volgens artikel 300 van het wetboek van strafrecht. Dat blijkt uit de correspondentie tussen haar en het OM die ik heb ingezien. Geen van de mannen die haar heeft aangevallen komt hetzelfde ten deel. Het gaat om een subgroepje binnen een veel grotere groep van tientallen stuks schorriemorrie, waarvan er een wordt aangeklaagd voor belediging. Er zijn verder geen aanklachten geformuleerd. Zoals het er nu naar uitziet zal Mevrouw Emanuels mogelijk de zwaarste sanctie opgelegd krijgen, hoewel zij degene is die de hulp van de politie heeft ingeroepen en bij het gefilmde incident (en meerdere daarvoor) haar driejarige zoontje bij haar was. 
* In bovengenoemd filmpje heb ik het trouwens over een mannelijke OvJ, maar het betreft een dame die aan chronische tunnelvisie lijdt. Er zal op haar initiatief daadwerkelijk een zitting zijn, op zes juni om 16:00 bij de Rechtbank in Utrecht. Zowel Mevrouw Emanuels als haar advocaat hebben aangegeven verhinderd te zijn en woensdagmiddag is voor ouders van jonge kinderen een erg onhandige tijd, zoals velen van jullie kunnen beamen. Hoewel hetgeen waar ze van beschuldigd is bijna een jaar geleden afspeelde en het recidivegevaar nihil is (ze heeft haar zaak moeten sluiten en is verhuisd uit Hilversum, dus ze komt de mannen uit het filmpje niet meer tegen om ze 'te mishandelen', in de terminologie van het OM) heeft het OM geen gehoor gegeven aan het aanhoudingsverzoek. De zaak moet en zal snel voorkomen, aanstaande woensdag dus, uitstel is niet langer mogelijk. De zitting is wel openbaar.
* Het blijft gissen naar de reden achter deze aanpak. Twee dingen zijn duidelijk. Ten eerste is een van de plegers van het geweld tegen Mevrouw Emanuels een Marechaussee. Dit 'incident' is door diens werkgever dan ook in onderzoek. Een veroordeling wegens geweld tegen een burger had hem zeker zijn carrière gekost. Het is goed mogelijk dat het OM daar rekening mee houdt en dan dus eigenlijk op de stoel van de rechter gaat zitten, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker. Met het wegvallen van de aanklacht tegen deze C. stijgt het aandeel van Mevrouw Emanuels vervolgens automatisch en ontstaat de huidige, Kafka-achtige situatie. Verder heeft burgemeester Pieter Broertjes het allemaal proberen te sussen door middel van het spreekwoordelijke theedrinken. Daarbij sprak hij uit dat 'het pesten over en weer moet stoppen'. Inderdaad, PvdA. Maar dit draagt mogelijk bij aan de ontstane tunnelvisie. Overigens heeft het OM verzuimd haar op de hoogte te stellen van de vervolging. Een journalist zag een Tweet van de Officier van Justitie en besloot haar te bellen. 
* De desbetreffende winkel is dicht, dat moge duidelijk zijn. Ook heeft ze een baksteen door haar ruit gehad. Omdat haar winkel toen volzat met glassplinters vond ze het niet verantwoordelijk om haar voorraad te verkopen, dus die heeft ze weggegooid. Ook is er sprake van een poep besmeurde Surinaamse vlag. Deze hing echter niet aan haar winkel, de mannen hebben specifiek de moeite genomen om ergens een Surinaamse vlag te kopen, erop te ontlasten en deze in de winkelstraat te plaatsen. Dat zijn allemaal geplande acties en geen impulsieve dommigheden wegens bijvoorbeeld dronkenschap. Dat aspect van plegen in vereniging wordt door het OM (en de burgemeester) ook compleet genegeerd, simpelweg omdat er maar een andere verdachte is (en wel van belediging en volgens mij kun je niet veroordeeld worden voor 'belediging in groepsverband').
 
Wat kunnen we doen om haar te steunen?
 
* Ten eerste helpen we haar enorm door haar financieel te steunen. Bij deze vraag ik jullie dus om, zoals afgesproken, een donatie te doen. Haar bankrekeningnummer is: 
 
NL *********************************
 
Het standaardbedrag is € 20 maar voel je niet bezwaard om (zwaar) naar boven af te ronden. Het gebeurde heeft een behoorlijke wissel getrokken op haar maar ook op haar gezin: zoals vermeld was haar jongste kind bij meerdere van de incidenten aanwezig. Een kleine vakantie zou geen kwaad kunnen. Laten we dit allemaal vandaag of morgen doen, dat is een leuke verrassing voor haar.
* Deel dit verhaal in uw omgeving. Vergeet ook niet dat dit een consequentie is van een afkalvende rechtsstaat, dus iedereen die pech heeft kan dit overkomen. Op korte termijn willen we natuurlijk Mevrouw Emanuels helpen, maar het grotere verhaal is dat onze democratie en rechtsstaat dringend aan een smeerbeurt toe zijn. 
* Heeft u binnenkort een bruiloft, een vergadering, een receptie of een andere gelegenheid? Bestel dan Gilly's Tasty Catering. Haar winkel is ze kwijt, maar koken doet ze nog steeds, met liefde. Haar nummer is 06***********. Net als bij dat Joodse restaurant in Amsterdam-West dat aangevallen werd, lijkt een overvolle agenda me een mooi teken van solidariteit. 
 
Hoe nu verder?
 
* Eerst is er de zitting van woensdag 6 juni. Laten we de rechtsstaat niet te vroeg doodverklaren: het is zeer wel mogelijk dat de rechter niet meegaat in het verhaal van het OM. Zodra er een uitspraak is, weten we meer. Voor de volledigheid wil ik zeggen dat de houding van Mevrouw Emanuels me diep heeft geraakt. Ze weigert het geloof in de rechtsstaat op te geven en ze heeft de moed niet verloren, noch het vertrouwen in de buurt die haar zwaar heeft laten zitten. Wel hangt het risico van een veroordeling als een donkere wolk boven haar dagelijkse bezigheden. Als de uitspraak tegenvalt, volgen er natuurlijk meer acties en andere uitingen van burgerlijke ongehoorzaamheid, maar laten we niet op de zaken vooruitlopen. In ieder geval blijven we elke actie van het OM om Mevrouw Emanuels te treffen (de essentie van strafrecht, als vergelding voor in dit geval zelfverdediging) traineren.
* Mevrouw Emanuels heeft me verteld dat ze met liefde kookt en eten serveert, omdat ze dan 'mensen kan verbinden'. Als dit allemaal voorbij is, moeten we proberen een nieuwe locatie voor haar te vinden. Dat is iets waar ik later dit jaar op terugkom, afhankelijk van de afwikkeling van de rechtszaak. Hoe sneller deze onzin is afgelopen, hoe sneller Mevrouw Emanuels weer een winkel kan openen. 
 
Voor de volledigheid noem ik nog dat ik deze mail wel op 925.nl zet, maar dan zonder gevoelige persoonsgegevens. Inmiddels hebben we een groep van vierhonderd betrokken personen waarbinnen we die wel delen en ook de emailadressen van de groep blijven natuurlijk vertrouwelijk. Ik kan jullie wel melden dat het een uiterst divers gezelschap is, er is geen peil op te trekken. Ik vind dat er bemoedigend. Laten we hopen dat we dit jaar nog kunnen samenkomen om een borrel te drinken op een goede afloop, in een gloednieuw Surinaams eettentje. Mensen toevoegen aan deze groep kan altijd, lid worden kan het makkelijkst via Arnowellens@gmail.com.
 
Wellicht ten overvloede: ik verdien hier niets aan, integendeel. Ik vind dat we dit moeten doen, niet meer en niet minder. 
 
Namens Mevrouw Emanuels dank ik jullie vanuit de grond van hart voor de getoonde betrokkenheid.
 
U doet hier het juiste.
 
Arno Wellens