Artsen zonder Grenzen alweer onderweg met Aquarius om nog meer vluchtelingen te verdrinken

Eigenlijk is het 'waarom' niet duidelijk. Natuurlijk red je een drenkeling uit de zee. Het probleem is alleen dat Artsen zonder Grenzen een zeer voorspelbaar patroon laat zien. Nog maar net zijn er 600 Afrikaanse migranten in een Spaanse haven gedropt, of hun boot Aquarius is alweer onderweg naar precies de plek waar ze werden opgepikt

Smokkelaars kunnen daarop anticiperen, wat ze duidelijk ook doen. Het ging al eerder mis: Artsen zonder Grenzen kwam in januari van dit jaar te laat op de ontmoetingsplek met de mensensmokkelaars aan. Die hadden de boot met migranten daarom te vroeg lekgeprikt voor het dramatische effect. Het gevolg: een zee vol met verdronken kinderen. Als Artsen zonder Grenzen dergelijk voorspelbaar gedrag vertoont, dan is dat een prikkel voor smokkelaars om in feite tickets voor een enkeltje met de Aquarius te verkopen. Het is dus niet zo dat de Aquarius toevallig in de buurt was en de arme drommels uit het koude water redt; zonder de Aquarius zouden er überhaupt geen drenkelingen zijn geweest, laat staan verdrinkingsslachtoffers. 

Deze kruising tussen een reisbureau en Russische roulette is volgens de jaarrekeningen van 2015, 2016 en 2017 in het eerste jaar begonnen. Toen werd er € 2,1 miljoen aan 'Search and Rescue' uitgegeven, via € 2,9 miljoen klom dat naar € 3,2 miljoen. Het zou wel eens een pr-drama kunnen worden, want in 2017 kregen de doktoren met logistieke ambitie voor het eerst te maken met een vervelend verschijnsel: de inkomsten bedroegen over de hele linie minder dan die in het jaar ervoor, evenals het budget. Het publiek is kennelijk niet gecharmeerd van de acties.

De op drie na meest gebruikte zoekterm, bestaande uit een combinatie met het woord 'artsen' is inmiddels ook een uitleg van hoe het donateurschap kan worden opgezegd. Als deze trend zich doorzet, dan heeft Artsen zonder grenzen straks minder te besteden aan het nobele hoofddoel, namelijk de grootste pechvogels van medische hulp voorzien. Dat is dan een duur politiek statement, dat rondvaren met een bootje.