Dankzij het klimaatakkoord gebruiken we meer kolen dan ooit

'Je haar zit in de war'. Lekker gek doen, het lijkt wel een zwoele zomeravond met een kersvers Tinderschatje in Scheveningen. Eeb beetje dollen, want daar krijgen we zo'n lekker optimistisch gevoeletjevan. Het hele huidige bestaan hangen we op aan dat goed willen doen, dat compenseert voor een hoop andere dingen, het befaamde deugen. Kijk mij eens de wereld redden, probeer dan nog maar eens om een erectie tegen te houden. Waarom is er eigenlijk een 'feestje'? We hebben een klimaatwetje getekend. Aha.

Elke partij doet het op zijn eigen manier, de feitenvrije guitigheid. De VVD pakt het op dezelfde manier aan als bij de euro. Iedereen gaat erop vooruit, niemand hoeft iets in te leveren. Klinkt goed, kan helemaal niet maar daar kom je later achter. Bij de klimaatwet denkt de VVD dat 'we onze levensstijl niet hoeven te veranderen', terwijl we 'wel de doelen van de klimaatwet halen'. Klaas Dijkhoff noemt nota bene zelf dat er niet in de wet staat 'hoe het allemaal geregeld moet worden'. Een goede vraag is het wel.

Het resultaat is dan ook verbluffend makkelijk te voorspellen: er gebeurt helemaal niets. Bij de huidige stand van de technologie is het aantal opties beperkt, leuk feestje en een groen jurkje of niet. Dat blijkt wel uit het huidige verbruik van kolen. De statistieken bij het CBS daarover gaan meer dan twee eeuwen terug.

Je kunt kolen winnen, importeren of exporteren en de optelsom daarvan is wat er jaarlijks wordt opgestookt. Sinds de kolenmijnen van Limburg zijn gesloten gaat de hele discussie voor Nederland dus over het verschil tussen import en export. De import is historisch hoog, al het gepraat over een groener beleid ten spijt. Wat verklaart die recente piek?

De import wordt voor een groot gedeelte gebruikt om door te verkopen, maar het eigen gebruik is ook fors toegenomen in de afgelopen paar jaar. Dat heeft alles te maken met het verminderde verbruik van aardgas. Omdat Groningen lostrilt van de bodem willen we geen aardgas meer opboren. De energiebehoefte die daarmee niet vervuld kan worden, wordt gedekt met kolen. Dat is de enige betrouwbare technologie die op korte termijn grootschalig ingezet kan worden. 

De daling van de aardgaswinning correleert perfect met de toename van het kolengebruik. Alles cijfers vindt u bij het CBS, waarvoor dank. 

Hernieuwbare energie zoals we die nu kennen is leuk voor 'een feestje' maar meer is het niet. Met de huidige stand van de techniek is er geen mogelijkheid om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in te perken, zonder dat dat een grote impact op onze levensstandaard met zich meebrengt. Minder gas is meer kolen en andersom, waarbij mag worden opgemerkt dat het eerste te verkiezen is boven het tweede. 

Ja, 925, dat zal allemaal wel, maar ik wil in die gevoelige bui blijven hangen, die cijfers en feiten interesseren me eigenlijk niet. Ik wil een willekeurig kind in de ogen kijken en al snikkend mogen opmerken dat ik zijn toekomst heb gered. Waar kan ik terecht voor nog meer ongefundeerde wegkijk-emoterreur? Simpel. Genieten maar.

En anders leest u door bij FTM. Onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen drijft ons in de armen van dubieuze types, zoveel is duidelijk. het hoofdkantoor van Unilever is nu in handen van een Shariabank, bijvoorbeeld.