Verbannen brievenbusfirma-Rus mag zijn gang gaan van ons kabinet

Sergey Chemezov handelt in wapens. Zijn bekendste creatie: de Buk-raket.

De directeur van de wapengiganten Rostec en Almaz Antey maakt handig gebruik van de fiscale voordelen die Nederland biedt door zijn bedrijven officeel op de Zuidas te vestigen. Het enige dat je hoeft te doen om de schamele indruk te wekken dat je daadwerkelijk het kantoor bemant, is een kamerplant neerzetten. Die moet immers in leven blijven, is de gedachte van de fiscus. Daarnaast is het verplicht om eenmaal per jaar een verplichte aandeelhoudersvergadering te beleggen in het pand.

Het probleem is dat Chemezov sinds de MH17-ramp op de sanctielijst van de EU staat en daarom Nederland niet in mag. Dat betekent ook dat hij de verplichte jaarlijkse aandeelhoudersvergadering mist en zijn brievenbusfirma dus niet zou mogen bestaan.

Desondanks knijpt het kabinet een oogje toe. Uit Kamerstukken en andere documenten blijkt dat Nederland niet tegen de vertrouweling van Poetin optreedt, en zijn aanwezigheid op de Zuidas gedoogt.

Lees het stuk van Arno Wellens hier.


Foto: Kremlin.ru, President of Russia