Deze lobbygroepen praten het meest met Rutte III

Dat er behoorlijk wat af wordt gelobbyd in Den Haag was al bekend, maar nu is er met de week meer aandacht voor. Grote politieke beslissingen blijken gedreven door achterkamertjesafspraken en transparantie is nog steeds een ver-weg-van-mijn-bed-show in de politiek.

Allereerst maar eens bewijzen dat de kop van dit artikel geen clickbait is.

Sinds vorig jaar moeten de agenda's van alle leden van het kabinet openbaar zijn. FTM heeft hieruit per persoon kunnen opmaken welke lobbygroepen zij gezien hebben. Toch is dit systeem niet waterdicht. Want vallen telefonische contacten hier bijvoorbeeld ook onder? Zo zien we in de agenda van Mark Rutte niet staan dat hij met Shell en Unilever heeft gepraat. De gevonden memo's zeggen echter wat anders. Kanttekening: hij was toen wel demissionair premier, dus wellicht is dit de reden dat deze bedrijven schitteren in afwezigheid. Het zou overigens wel betekenen dat Rutte sinds de formatie dus helemaal geen contact meer heeft gehad.

Verder is het ook niet duidelijk wat er wordt besproken en of de gesprekken vruchtbaar waren. We weten ook nog niets over de gesprekken tussen lobbyisten en ambtenaren. Het vrijgeven van de agenda's is een stap in de goede richting. Om daadwerkelijk transparant te zijn, is er alleen meer nodig.

Kunnen we dan helemaal niets met deze informatie? Jawel. Uit de lijst van partijen die mogen aanschuiven bij onze ministers en staatssecretarissen kun je wel opmaken welke zaken prioriteit krijgen. 

Op Follow the Money worden de agenda's van een paar politici verder uitgepluisd. Je kunt ook zelf in de agenda's duiken. Helemaal hip en interactief en zo. Een beetje dit idee.