Cryptoboefjes of briljante bankiers?

Kieper een paar honderd piek in crypto's. Paar dagen laten sudderen. En even later ben je miljonair. 

Niet dus. Tenzij je één van de gelukkigen bent die vroeg genoeg in de cryptotrein stapte. Als aasgieren spelen op geld beluste bedrijven in op de hype. Met minimaal toezicht valt er in korte tijd veel geld op te halen. 

Tether is zo een munt. Het grappige aan tether is dat je er geen winst mee kunt maken. Dat klinkt gek als je je bedenkt waarom mensen überhaupt beginnen met handelen. Maar je moet het meer zien als een soort van 'afkoelmunt' in tijden dat het even wat minder gaat met de crypto's. Omdat tether zegt voor elke munt die zij uitgeven een dollar op de bank te hebben staan, kun je op elk moment je online munten omzetten in keiharde dollars. Je weet wel, van die biljetten waarmee je ook daadwerkelijk een brood koopt of een kop koffie.

Door de altcoins (allemaal kleinere muntjes die extra fluctueren en daardoor ook onzekerder zijn) die je hebt om te zetten naar tether, weet je zeker dat de waarde die je in crypto's hebt, gewaarborgd blijft in echt geld. Althans, dat hoop je...

Tether zegt dus veel geld op de bank te hebben. Want als elke tethermunt gedekt wordt door een echte dollar moet er dus 2,7 miljard dollar op hun bankrekening staan. Daar wringt de schoen. Niemand weet waar dit geld is. Nadat een aantal rekeningen van tether geblokkeerd waren, groeide het aantal munten nog wel. Dat betekent dus dat er nog meer rekeningen zijn, anders kunnen er geen dollars tegenover de nieuwe munten staan. Tether vervult de rol van 'centrale bank van de cryptowereld'. Het geeft zichzelf het alleenrecht in het ondoorzichtig scheppen van Tether-munten en kan niet bewijzen genoeg echte dollars te hebben om de belofte waar te maken.

Tel daarbij op dat er geen onafhankelijke accountant is die uitsluitsel kan geven en je snapt dat dit verhaal van Follow the Money in elk geval schimmig klinkt.