Oud PvdA-staatssecretaris Heemskerk bestuurt zichzelf de top in van zakenleven

Zelf noemde Frank Heemskerk zich de 'salesmanager van Nederland'. Op zijn visitekaartje werd zijn functie ietsje anders omschreven: 'Staatssecretaris van Economische Zaken'.

Salesmanager Heemskerk hielp grote Nederlandse bedrijven om contracten binnen te slepen in het buitenland. Royal Haskoning bijvoorbeeld, om maar even zo'n willekeurig groot bedrijf te noemen.

Meerdere malen per jaar was de voormalig bankier te vinden bij de lobbyclub Dutch Trade and Investment Board om zijn beleid toe te lichten en zich te laten adviseren door de top van het bedrijfsleven. Deze bezoekjes waren voor Heemskerk bijzonder nuttig. Hij noemde de DTIB niet voor niets, wat betreft internationaal ondernemen, de 'ogen en oren van Economische Zaken'. Voor een handelsmissie belde de bewindsvoerder de CEO's van de multinationals altijd even op. Gewoon om even te kijken wat hij voor hen kon betekenen. Royal Haskoning bijvoorbeeld, om maar even zo'n willekeurig groot bedrijf te noemen.

Het moge duidelijk zijn hoe Heemskerk tegen deze besloten club aankijkt. Andersom konden de bedrijven ook in hun handjes knijpen met deze staatssecretaris. Op buitenlandse handelsmissies liet hij zich diplomatiek van zijn beste kant zien en sleepte hij de deals binnen. Verder had hij de leiding over meerdere fondsen waar de firma's gretig gebruik van maken. Royal Haskoning bijvoorbeeld, om maar even zo'n willekeurig groot bedrijf te noemen.

Nadat Frank Heemskerk voortijdig aftrad als staatssecretaris duurde het niet lang voor hij plaatsnam in het bestuur van – jawel – ingenieursbureau Royal Haskoning. Een afkoelperiode voor ministers en staatssecretarissen was er destijds nog niet. Tegenwoordig wel, al mogen leden van de Tweede Kamer die niet in de regering zaten nog steeds meteen door naar het zakenleven of de lobbywereld. En dat doen veel politici. Volgens de NGO Transparancy International is maar liefst 25% van alle politici sinds 1990 terechtgekomen in de top van een brancheorganisatie, een belangenvereniging of een public affairs bureau.

Zelf is Heemskerk niet bang dat zijn politieke en zakelijke macht dicht tegen elkaar schuren: ‘Je moet enorm oppassen dat de kloof die tussen politiek en bedrijfsleven bestaat, niet te groot wordt.’

Hij zetelde één jaar in het bestuur van Royal Haskoning en na de fusie met DHV nog een jaar in het bestuur van Royal HaskoningDHV. Hij hoefde niet op een houtje te bijten met een salaris van €300.000 per jaar. De huidige baan van de oud-bankier van ABN Amro moet een beetje voelen als thuiskomen. Sinds april 2013 is hij uitvoerend directeur bij de Wereldbank.

Lees op Follow the Money hoe de oud-staatssecretaris bij Royal Haskoning binnen is gekomen.