De peuken van Philip Morris zijn veilig in de handen van gemeente Bergen op Zoom

Bergen op Zoom spint garen bij de sigarettenfabriekfabriek van Philip Morris in de Brabantse stad. Behoorlijk wat garen waarschijnlijk. Overheden moeten voldoen aan strenge regels als het aankomt op contact met de tabaksindustrie. Maar ja, regels zijn er om overtreden te worden. Ondanks de verplichting om alle contacten te openbaren, is Bergen op Zoom niet bepaald transparant te noemen.

De burgemeester voelde zich niet te beroerd om sluikreclame te maken voor Philip Morris. Ook raadsleden lobbyden voor de peukenboer. Vreemd is dat ook eigenlijk niet. De fabriek zorgt voor veel werkgelegenheid. Maar toch is het interessant om te weten wat er precies wordt besproken tussen gemeente en de producent van onder andere Marlboro. Een Wob-verzoek leverde meer dan 1300 pagina's aan documenten op. Klinkt goed. Totdat blijkt dat sommige documenten opeens 'kwijt' zijn. De documenten die wel zijn verstrekt, zien aszwart. Niet van de sigaretten, maar door het weglakken van informatie. Het gebrek aan transparantie siert Bergen op Zoom tot dusver niet.

Steek lekker een peuk in de hens en lees het stuk op FTM.