Senatoren zijn blind voor het overschrijden van Balkenendenorm

Of je nou 4 nevenfuncties hebt (André Postema, PvdA), of 32 (Rinnooy Kan, D66), als Eerste Kamerlid mag je met deze 'bijbaantjes' niet meer verdienen dan de Balkenendenorm.

De meeste senatoren houden zich keurig aan de norm. Zo stortte Thom de Graaf (D66) zelfs 22 piek terug om precies op de norm van €162.900 te komen. Henk Pijlman (D66) en Jopie Nooren (PvdA) komen als enigen boven de norm uit door respectievelijk €9.425 en €14.903 te veel te incasseren. Dan moet je overigens nog bedenken dat je ook circa €30.000 per jaar krijgt als senator voor die ene werkdag in de week in de Eerste Kamer.

Verder sprong in het oog dat maar liefst elf senatoren als nevenfunctie toezichthouder zijn bij een (semi)publieke organisatie en het oogluikend toestaan dat 'hun' bestuurders ruim boven de Balkenendenorm uitkomen. Dat is nog eens het goede voorbeeld geven.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht, Wim Voermans van de Universiteit Leiden spreekt tegenover Follow the Money klare taal: ‘Een aantal senatoren lijkt zich van geen kwaad bewust. Ze schijnen het toucheren van vergoedingen die niet passen bij het dienen van een publieke zaak doodnormaal te vinden.’

Klikkerdeklik om het stuk op FTM gratis te kunnen lezen. We hebben immers niet allemaal een door belastingen betaald salaris van ruim anderhalf ton.

Foto: Thomas Hawk | CC BY-NC 2.0