Yakalarzam: hoe Erdogan Turkse economie voor de bus gooide (en zelf binnenkort verdwijnt?)

Ooit was Turkije hip. Een azuurblauwe zee met een oud fort onderaan de klif, met feesten op het strand, een sterk gevoel van cultuur en eigenwaarde gecombineerd met gastvrijheid. Met een grote landmassa, een strategische locatie, voldoende ruimte voor landbouw, eigen energiebronnen en een prudente centrale bank leek niks een zonnige economische toekomst in de weg te staan. Tot Tarkan plaats moet maken voor Erdoganomics, wat eigenlijk een imitatie van het buurland Griekenland is. 

Inmiddels is Turkije weer teruggevallen op oude genocidale gewoontes. Erdogan wil alle macht voor zichzelf behouden en verder wenst hij dat de samenleving een Islamitisch gebeuren wordt, zonder rente. Vrouwen meppen op andermans grondgebied, ook geen probleem. Verder is er wat ruzie met de VS over een dominee en andere dingetjes

Nu we toch in de nostaligsche nummertjes zitten, mogen De Panters met Houdoe er ook wel bij, met de legendarische zin 'of ik me door twee of door vijf man laat namen, dat moet ik toch zelf weten? Ik ben bijkant zestien'. Dat zou Erdogan ook kunnen zeggen, de Turkse republiek bestaat bijkant al bijna honderd jaar. En dat van die rente verbieden, dat staat gewoon in de Koran (kijk maar): op al die punten oefent het Turkije van Erdogan zijn soevereine recht uit. Over die rente: Erdogan heeft het al 'de moeder en de vader van al het kwaad' genoemd.

Allemaal leuk en aardig, maar Turkije heeft een zeepbeleconomie. Er zijn jaarlijkse tekorten op de lopende rekening die flink oplopen, omdat de import van goederen en geld groter is dan de export. Eigenlijk is Turkije een soort Griekenland geworden onder Erdogan, want Erdoganomics is niks anders an leven op de pof. De Türkiye Cumhuriyet heeft alle cijfers paraat over de Turkse economie. 

Van 1993 tot 2003 bleef de externe schuld (in miljoenen dollars) nog gelijk, maar sinds Erdogan is deze ontploft. 

Die schuld staat voor 90 procent uit in de valuta van andere landen. Als de Lira daalt, neemt de schuld evenredig toe en dat geeft weer meer druk op de lira, enzovoort. Een hoge externe schuld hebben is mogelijk, ook als je een hekel hebt aan rente. Je bent dan alleen wel afhankelijk van andere landen. En wat moet je dan juist niet doen? Precies. Onder Erdogan gaat Turkije economisch kapot, dat schrijven we hier al twee jaar. Sorry, told you so